Големите бензиностанции предлагат да отпадне хартиената касова бележка

Идеята е първоначално това да се направи само за потребители, които плащат със смартфон

Големите бензиностанции предлагат да отпадне хартиената касова бележка

Снимката е илюстративна

Снимка: Unsplash

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Българската петролна и газова асоциация ще предложи на НАП да се премахнат хартиените касови бележки, които се издават при зареждане на гориво в бензиностанциите. Това обясни пред Economic.bg Светослав Бенчев, юрист на Aсоциацията, в която членуват най-големите вериги бензиностанции в България.

„Това не означава, че касовите бележки ще се премахнат, а само хартиеният им вариант. Това, което се генерира като касова бележка, ще бъде изпращано и на НАП, и на клиентите, които разполагат със смартфон, чрез специална програма“, обясни той.

Идеята е първоначално това да се направи само за потребителите, които плащат със смартфон и в последствие да се разшири до тези, които плащат с банкови карти и в последствие за плащанията в брой.

По думите му предложението ще бъде изпратено в рамките на няколко седмици и може да стане чрез промяна в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и Наредба Н-18 за касовите апарати. „Със сигурност това няма да е промяна в настоящата актуализация на наредбата, но може би ще се случи в следващо изменение“, каза Бенчев и добави, че това евентуално може да се случи в рамките на една година.

Според него от НАП няма да имат нищо против и винаги са отворени за дигитални решения и очаква тяхното съдействие. "Самото инсталиране на подобна възможност в касовите апарати нито ще е трудно, нито ще налага големи разходи", смята той, като добави, че това ще е добре и в настоящата епидемиологичната обстановка да няма връзка между касиер и клиент.

„Евентуално това може да бъде и една мярка срещу сивия сектор, защото има случаи, когато хартиените касови бележки не се взимат от клиентите и в последствие се използват, за да се легализират нелегално продадени количества горива“, обясни още Бенчев. Това е бъдещето, защото хартията вече нито е екологична, нито е практично решение, заключи той.

Коментари: 0