Борисов: Няма да има нови карантинни мерки, пазете дистанция

Премиерът смята, че въпреки повечето заболели и смъртни случаи, вирусът е „омаломощен“ и не е толкова опасен като пролетта

Борисов: Няма да има нови карантинни мерки, пазете дистанция

Въпреки че последните седмици броят на заболелите от коронавирус в България се увеличава, Националният оперативен щаб няма да въвежда нови ограничения. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг по тази тема. Според него вирусът вече не е толкова опасен, здравната система е укрепена и има всички необходими предпазни средства и медикаменти.

„Не бих призовал по никакъв начин към по-строги мерки, а към по-голяма дисциплина. Сервитьорите с маски, ако може да не се провеждат масови събития или да се правят на по-широко, което може да отпадне - да отпадне. В момента има 240 души в болници, имаме достатъчно капацитет, за да се приложат тези лекарства“, коментира Борисов.

Той обвини хората, които се самолекуват вкъщи, а не отиват в болница, с което влошават сами състоянието си. „Трябва бързо, когато се разбере, че има симптом, да се отива на лекар“, каза Бойко Борисов.

Премиерът смята, че вирусът е „омаломощен“, т.е. вече има ниска вирулентност. Тежестта на заболяванията, които този вирус предизвиква, са с по-малка разрушителна способност за организма.

„Считам, че ако започнем да затягаме, това ще внесе паника и ще внесе риск за стопанския живот. Шестте починали хора вчера са били с тежки съпътстващи заболявания – и дихателни, и сърдечни“, добави Борисов. Той е категоричен, че се поема разумен риск в момента. "Трябва да го преодолеем. Трябва да свикнем да живеем с него", добави министър-председателят, обяснявайки липсата на действия в момента.

Премиерът отново отправи молба към хората да спазват дистанция, да се използват дезинфектанти и да има дисциплина. „Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл. Никога не сме Ви подвели, че пандемията е свършила. Но към днешна дата не трябва да се паникьосваме, че са се вдигнали бройките на заболелите, защото многократно са се увеличили оздравелите хора с антитела. Има достатъчно облекла и маски за хората на първа линия“, каза Бойко Борисов.

Коментари: 0