Петролните цени сринаха финансите на Кувейт

След два месеца правителството няма да може да плати заплатите на държавните служители

Петролните цени сринаха финансите на Кувейт

Снимка: Pixabay

Кувейт, една от най-богатите страни в света, изведнъж се оказа на ръба на финансов банкрут вследствие на ниските петролни цени през последните 6 месеца, пишат международни медии. При това положението е толкова сериозно, че властите вече открито обсъждат как ще плащат заплатите на държавните служители само след два месеца.

90% от приходите в бюджета на Кувейт идват единствено от продажбата на петрол и газ, а 75% от него – отива за изплащане на заплати. Според експертни оценки в държавния сектор на Кувейт е заето почти 80% от трудоспособното население на страната.

Във връзка със срива на петролните цени през последните месеци бюджетният дефицит на Кувейт за 2020 г. вече беше оценен на 46 млрд. долара. Поради това правителството на страната прие решение за използване на средства от Фонда за благосъстояние и оздравяване на икономиката, откъдето вече използва 7 млрд. долара.

За спасяване на кувейтската икономика все по-сериозно се обсъжда емитирането на държавни облигации, на което обаче засега решително се противопоставя местният парламент поради факта, че предишното емитиране е било съпроводено със серия от корупционни скандали.

Според финансисти решението на икономическата ситуация в Кувейт значително се усложнява и от здравословното състояние на 91-годишния емир на страната - шейх Сабах ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах, който от края на юли се лекува в болница.

 

Коментари: 0