Петролният бум води до недостиг на каубои

Средната заплата на животновъдните работници в Канада е близо 45 000 канадски долара на година

Петролният бум води до недостиг на каубои
884 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Бумът в добива на шистов петрол в Канада, който допринесе за натиска върху котировките на „черното злато” на глобалните пазари и икономическия растеж на северноамериканската страна, може да има неочаквани негативни последици.

Развитието на сектора бе съпътствано със силен ръст във възнагражденията, които надвишиха с две трети тези във фермите в региона. Това предизвика пренасочване на работна ръка и недостиг в земеделието, включително на каубои, пише Bloomberg. Петролните кладенци и обслужващите дейности в момента са далеч по-атрактивни за местните жители от фермите и месопреработвателните цехове.

Канадските прерии, където са разположени обширните находищни полета, са традиционен източник на огромна част от продукцията на животновъдството и зърнопроизводството в цял Северна Америка. Производството на говеждо в страната ще достигне най-ниските си нива от 21 години през 2014 г. Канада е осмият най-голям износител на този тип месо в света, въпреки че през последното десетилетие бизнесът понесе тежки щети от болестта луда крава, засушавания и наводнения.

„Невъзможно е да се намерят работници”, казва собственикът на ранчо Тим Стюарт, който е обявил четири свободни позиции. Той обмисля възможността да продаде фермата с 4000 глави добитък в провинция Саскачуан, която семейството му притежава от 1910 г.

В Албърта - провинцията с най-голямо производство на петрол и говеждо месо в Канада, средното годишно възнаграждение за специализираните животновъдни работници е 44 870 канадски долара (39 700 щатски). За сравнение петролните работници инкасират средно за 12 месеца 73 105 канадски долара. Проучване показва, че 72% от фермерите имат затруднения с намирането на работна ръка, а 25% от тях не могат да попълнят необходимите им позиции повече от четири месеца.

Недостигът забавя значително осигуряването на месопреработвателната промишленост със суровина. В резултат браншът очаква загуби от около 300 млн. канадски долара, дори при положение, че цените на говеждото се задържат на рекордно високите си нива.

В същото време канадските петролни запаси, които са третите най-големи в света, ще привлекат над 500 млрд. щатски долара в нефтени пясъци през следващите 24 години. Добивът на петрол в страната нарасна за четвърта поредна година – с 23% през 2013 г. до рекордните 3,95 млн. барела дневно. В следствие на това, бензинът в търговската мрежа поевтиня до 1,145 канадски долара за литър (около 1,60 лв.).   

Подкрепи Economic.bg