Петролът поевтиня с над 1% след притеснения за Китай

Ръстът на индустриалната активност рязко спада във втория по големина потребител на петрол в света

Петролът поевтиня с над 1% след притеснения за Китай

Снимка: БТА

524 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цените на петрола спаднаха с повече от 1% в понеделник заради притесненията за китайската икономика. Причината за тях е проучване, което показва, че ръстът на индустриалната активност рязко спада във втория по големина потребител на петрол в света, като притесненията се усложниха от увеличаването на добива на петрол от производителите от ОПЕК.

Към 8 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент се понижи с 1.03% до 74.63 долара за барел, като по-рано по време на сесията спадът стигна до 1.5%. Американският суров петрол WTI пък се търгува със спад от 1% до 73.27 долара за барел.

„Китай водеше икономическото възстановяване в Азия и ако отдръпването се задълбочи, ще нараснат опасенията, че глобалните перспективи ще видят значителен спад. Прогнозите за търсенето на суров петрол са на нестабилна позиция и това вероятно няма да се подобри, докато глобалните ваксинации не се ускорят“, каза Едуард Мойя, старши анализатор в OANDA.

Ръстът на производствената активност на Китай рязко се понижи през юли, тъй като търсенето се сви за първи път от повече от година, отчасти поради високите цени на продуктите, показа бизнес проучване в понеделник, подчертавайки предизвикателствата пред световния производствен център.

По-слабите резултати от частното проучване, обхващащо най-вече експортно ориентирани и малки производители, като цяло са съобразени с тези в официално проучване, публикувано в събота, което показва, че активността расте с най-бавните темпове от 17 месеца.

Освен това тежест върху цените на петрола оказва и увеличения добив на „черното злато“ през юли до най-високото си ниво от април 2020 г., тъй като групата допълнително облекчи ограничаването на производството по силата на пакт със своите съюзници, а най-големият износител Саудитска Арабия прекрати доброволното съкращение на доставките.

Въпреки че случаите на коронавирус продължават да се покачват в световен мащаб, анализаторите казаха, че по-високите нива на ваксинация ще ограничат необходимостта от суровите локдауни, които прекъснаха търсенето по време на пика на пандемията миналата година.

САЩ няма да затворят отново, за да ограничат COVID-19, но „нещата ще се влошат“, тъй като вариантът „Делта“ подхранва скока в новите случаи, най-вече сред неваксинираните, заяви в неделя най-добрият американски експерт по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи.

Подкрепи Economic.bg