Петролът надхвърли 75 долара за първи път от две години насам

Междувременно BofA очаква „черното злато“ да достигне 100 долара през 2022 г.

Петролът надхвърли 75 долара за първи път от две години насам

Снимка: Pexels

892 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Цените на петрола се повишиха във вторник сутрин, като европейският сорт Брент надхвърли 75 долара за барел. Това се случва за първи път от април 2019 г. благодарение на очакванията на инвеститорите за бързо възстановяване в глобалното търсене на „черното злато“. Междувременно опасенията от наводняване на пазара с ирански петрол затихват.

Така към 06.00 ч. българско време европейският Брент поскъпна с 0.4% до 75.16 долара за барел, а лекият американски петрол WTI – с 0.1% до 73.70 долара за барел. Впоследствие обаче петролът изтри натрупаната печалба и към 10:30 ч. българско време Брент бе с 0.1% надолу до 74.81 долара за барел, а WTI – с 0.3% до 72.89 долара за барел. В понеделник Брент натрупа 1.9% печалба, а WTI – 2.8%.

И двата сорта петрол се повишиха през последните четири седмици на фона на оптимизма, свързан с темповете на глобалната COVID ваксинация и очакваното повишаване през лeтните пътувания.

Пазарните настроения остават силни с подобрени перспективи за глобално търсене“, посочи Сатору Йошида, стоков анализатор в Rakuten Securities пред CNBC, добавяйки, че ралито на азиатските фондови пазари също помага за повишаване на апетита за риск сред инвеститорите.

Междувременно BofA Global Research повиши прогнозите си за цената на Брент за тази и следващата година, заявявайки, че по-строгото предлагане на петрол и възстановяването на търсенето може да накара „черното злато“ за кратко да достигне 100 долара за барел през 2022 г.

Разликата в цените между двата най-активно търгувани договора за петрол в света се сви до най-ниската си стойност за повече от седем месеца.

Преговорите за съживяване на ядрената сделка с Иран направиха пауза в неделя, след като Ебрахим Раиси спечели президентските избори в страната. В понеделник Раиси подкрепи преговорите между Иран и шест световни сили за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г., но категорично отхвърли срещата с американския президент Джо Байдън, дори ако Вашингтон премахне всички санкции.

„По-ниската вероятност иранският суров нефт да се върне на пазара поради новия президент също подкрепя пазара“, коментира Тошитака Тадзава, анализатор на стоковия брокер Fujitomi Co.

Подкрепи Economic.bg