Планът „Юнкер“ е нова възможност за инвестиции

Необходими са реални и високорискови проекти, подчертават специалисти

Планът „Юнкер“ е нова възможност за инвестиции

Състоянието на икономиката ни дава възможности за нови инвестиции, а планът „Юнкер“ е още един инструмент, чрез който може да става финансирането им. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Ангел Геков.

Той коментира одобрения от Брюксел пакет от основни документи за работата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е основна част от плана „Юнкер“. Геков обясни и ролята на националните насърчителни банки.

Липсата на инвестиции в икономиката ни в момента се дължи на фактори, на които ние не можем да влияем. „Виждате ситуацията при съседите в региона. При такава картина всеки инвеститор е внимателен. Няма странични основания, които да събудят кой знае какъв инвеститорския интерес, при условие че все още някои проблеми на съседите ни не са решени“, заяви шефът на ББР.

Според Геков планът „Юнкер“ дава нови възможности за инвестиции в икономиката ни. „Това е изключителен шанс за българските инвеститори да направят така, че техните проекти да бъдат максимално ефективни и конкурентоспособни. При всички случаи при създаването на такава допълнителна възможност за подкрепа на такива проекти инвестиционният интерес ще нарасне.“

Ако един проект е подкрепен и от ББР, това увеличава шанса му да получи финансиране и от ЕФСИ, посочи още той. „Когато един български проект е подкрепен и с възможността частично да бъде финансиран и от българска страна, той изглежда много по-добре и много по-конкурентно спрямо проект, който изцяло търси финансиране.“

По плана „Юнкер“ вече бяха одобрени първите проекти, но сред тях нямаше български. Според евродепутата Ева Паунова, това е така, тъй като не сме отправили исканията си директно към Европейската инвестиционна банка, а и подадените в началото на годината български проекти са били по-скоро примерни.

„Няма как някой от тях да бъде одобрен. В момента вече може да се кандидатства. Нашият съвет е към частните компании или към публично-частни партньорства е да започнат да се запознават повече с изискванията на плана. Проектите, които биха получили финансиране, трябва да бъдат високо рискови“, обясни Паунова.

Коментари: 0