Плащаме най-високите цени за руски газ в Европа

Германия плаща с 20% по-малко от нас

Плащаме най-високите цени за руски газ в Европа

България плаща с 20% повече за руски газ, отколкото Германия. Дори и след двете газови кризи през 2006 и 2009 г., нашата страна не съумя да намери алтернативен източник на природен газ. Това, освен че я излага на риск, я прави и страната, плащаща едни от най-високите цени в Европа. Това коментира Мартин Владимиров, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Владимиров обясни, че в момента всички доставки на природен газ в България идват от един източник - „Газпром“ – и заради това не може да има истинска либерализация на пазара. „Трябва да имаме поне още един източник на газ. Такъв е например азерският газ, който се очаква да достигне България през 2019-2020 чрез интерконектора с Гърция. Следващата стъпка е капацитетът на този интерконектор да се запълни докрай чрез втечнен газ например“, коментира експертът.

Според Владимиров перспективите пред цената на втечнения газ са много добри и се очаква в бъдеще тя да спада заради огромното свръхпредлагане на пазара, което идва на фона на големия добив в Австралия, САЩ, Канада и други износители. 

Той коментира и интерконектора с Гърция, като посочи, че проблемите пред него са чисто регулаторни и финансови. В сегашната му форма той няма икономическа логика, защото ако не се договорят повече от 1 млрд. куб. м., то интерконекторът ще е запълнен само на една трета. „При такива параметри възвръщаемостта на капитала ще е много ниска“, посочи Владимиров.  

По думите му търсенето на природен газ в Югоизточна Европа е доста ниско и тенденциите за следващите 15-20 години са песимистични. За повечето фирми няма икономическа логика да запълват капацитета без да знаят къде точно ще продадат този газ в бъдеще.  

В момента само 2-3% от населението на България е газифицирано, ниско е нивото и в Сърбия и Румъния. България страда от липса на газификация, отчасти защото плаща високи цени на Русия.  

Според Владимиров един от начините за справяне с проблема е като делът на частните инвеститори се изкупи от БЕХ и той трансформира проекта в регулиран. 

Така проектът ще може да получи директно европейско финансиране, а оттам няма да се натовари държавният бюджет. Прехвърлянето ще отнеме броени седмици.  

Във връзка с информацията за възобновяването на Южен поток, той коментира, че Русия няма сериозно намерение за това, тъй като от една страна той не отговаря на изискванията на ЕС, а от друга, е твърде скъп за "Газпром", който вече изгуби много пари от срива в цените на петрола.  

Коментари: 0