Монтират в Бургас плаващите кейове на Кристо

Понтонът ще бъде изграден пред Яхт клуб \"Порт Бургас\"

Монтират в Бургас плаващите кейове на Кристо

Арт инсталацията "Плаващите кейове" на световноизвестния творец с български произход Христо Явашев - Кристо ще бъде монтирана в Бургас. Част от плаващите кейове ще се пренесат в морето пред Яхт клуб "Порт Бургас". Понтонът ще бъде изграден от специални полиетеленови кубове с размери 50/50 см, съобщава Kmeta.bg.

Кубовете са закупени и доставени от "Пристанище Бургас" ЕАД и в близките дни предстои да бъдат монтирани на вода. Понтоните са част от внушителната арт инсталация "Плаващите кейове" на Христо Явашев, представена през 2016 г. на езерото Изео в Италия. 

У нас те няма да бъдат част от пространствена художествена творба, а ще обслужват треньорските лодки и катери при домакинството на Европейско първенство клас "Оптимист" – IODA 2017, което ще се проведе в Бургас в периода  30.07 - 06.08 2017 г.

Подготовката за престижната регата, чийто домакин е Яхт клуб "Порт Бургас" е в разгара си. За участие са се записали 275 състезатели от 45 държави. Има участници от страни извън ЕС като САЩ, Аржентина, Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Хонг Конг, Япония, Китай и др. Над 85 са придружаващите ги треньори и водачи. 

Първите състезатели започват да пристигат в началото следващата седмица. Европейското първенство за оптимисти 2017 г. е поредният голям шампионат, организиран от Яхт клуб "Порт Бургас" за последните десет години, с което градът се утвърждава като водеща дестинация за организиране на различни международни регати. 

През 2015 г. в Бургас се проведе Младежкото европейско първенство по ветроходство клас 420 и 470, 2011 г. – Европейското първенство за сърфисти в клас RSX, а през 2007 г. градът бе домакин на Световно първенство клас 470 за младежи. Поледните няколко години „Пристанище Бургас” ЕАД влага непрекъснато средства, за да подобри качествено базата за ветроходни спортове на територията на Марината.

Коментари: 0