Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент

Според него българските политици трябва да заемат ясна позиция за окупацията на Крим

Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент

"Ситуацията с Русия се промени. За съжаление, тя е коренно различна - Русия не е враг, но Русия е опонент. Идеята не е да се води война. Но идеята е, че се виждат усилия за дестабилизиране от Русия към ЕС. И тези усилия за дестабилизиране могат да бъдат видени дори в България". Това заяви пред Дарик радио президентът Росен Плевнелиев.

Според него тези усилия минават по линията на медийни пропагандни машини, на олигарси, на енергийни зависимости, на кибератаки и куп политици от петата колона развяват това знаме.

Държавният глава посочи какво трябва да направи ЕС в тази ситуация: "Ние трябва да сме единни, да покажем характер. Ако не се противопоставим на политиките на великите сили, които разпределят територии, България ще се върне 200 години назад".

Плевнелиев смята, че българските политици трябва да заемат ясна позиция спрямо действията на Русия в Крим и „за това как една държава окупира друга независима държава”.

В отговор на въпрос ще подкрепи ли кандидата на ГЕРБ на предстоящите избори сегашният държавен глава отговори, че няма да ходи по предизборни мигинги на която и да е политическа сила и за пореден път призова кандидатите да обявят ясно позициите си пред гласоподавателите по всички важни за страната теми.

Плевнелиев отговори, че никога не е участвал и не възнамерява да участва  в задкулисни договорки и сценарии. Той обясни, че след края на своя мандат възнамерява да продължи да работи в европейски контекст на международна позиция или в страната чрез фондация в подкрепа на демократичното развитие на България по примера на най-добрите практики, възприети в ЕС.

Коментари: 0