По-дългото работно време увеличава риска от инсулт

Повече от 55 часа работа седмично повишава вероятността с 33%

По-дългото работно време увеличава риска от инсулт
228 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Повече от 55 работни часа на седмица увеличават с една трета риска от инсулт в сравнение с по-кратка работна седмица от 35-40 часа, сочи изследване, цитирано от Франс прес.

За него са прегледани повече от 17 проучвания, обхващащи 528,908 мъже и жени, които са били наблюдавани за период около 7 години. Под внимание са взети и тютюнопушенето, консумацията на алкохол, както и нивото на физическа активност.

Според данните, които са публикувани в The Lancet, хората, влизащи в стандартното работно време и тези, които работят между 41-48 часа имат 10% по-висок риск от сърдечни заболявания, а за тези, които работната седмица е 49 до 54 часа, шансът скача с 27%. Повече от 55 часа работа седмично завишава вероятността с 33%.

Дългата работна седмица също увеличава риска от развитие на коронарна болест на сърцето с 13%, дори и след като се вземат предвид рисковите фактори, включително възраст, пол и социално-икономически статус, показва проучването.

Основните причини за инсулт и сърдечно-съдови заболявания са комплексни, включващи комбинация от генетични и екологични фактори.

Но изследователите предполагат, че липсата на физическа активност, честата употреба на алкохол и стреса, също повишават риска от заболявания.

Експерти, които не участват в проучването казват, че констатациите са важни, и посочват различия между нациите в средната продължителност на работната седмица.

Дългото работно време не е незначително явление", коментира Урбан Жанлерт, изследовател от университета Умеа в Швеция. „Въпреки че някои страни имат законодателство за работното време, то не винаги се спазва”, каза още той.

Жанлерт отбелязва, че сред развитите държави, Турция има най-висок дял на лица, които работят повече от 50 часа на седмица (43%), а в Холандия този процент е най-нисък (1%).

Подкрепи Economic.bg