По-малко хотели в България очакват да фалират

Оптимизмът на бранша се е повишил през декември, когато ресторантските части към местата за настаняване бяха отворени

По-малко хотели в България очакват да фалират

Снимка: Pixabay

Едва 2.7% от местата за настаняване в България планират да прекратят дейността си заради кризата. Това показва проучване на Националния статистически институт (НСИ) за дейността на местата за настаняване през декември 2020 г. От получените резултати се вижда, че с всеки изминал месец намалява броят на хотелиерите, които смятат да затворят врати.

Така например през октомври и ноември процентът песимистите за своето оцеляване са били повече - съответно 3.1 и 3.5%. Важно е да се отбележи, че когато в България влязоха в сила по-строгите противоепидемични мерки през ноември, ресторантите в хотелите бяха затворени, а те са ключови за хотелиерския бизнес. През декември обаче, след силен натиск от страна на бизнеса, властта се съгласи да ги отвори. Това развитие на ситуацията вероятно е повишила оптимизма на работещите в сектора.

От данните на НСИ за декември 2020 г. се вижда още, че 45.6% от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 30.7% от тях смятат да продължат да работят, а 19.2% предвиждат временно да преустановят дейността си.

През декември 52.6% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 61.4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 48.9% - на нощувката. Тук процентите се задържат в последните месеци на изминалата година почти непроменени като месецът, в който хотелиерите са били най-склонни да направят компромис с цената е бил юни, когато все още не се знаеше дали изобщо ще има летен сезон.

По отношение на наетия персонал 30.1% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „платен отпуск“ - 25.2%, и „освобождаване/съкращаване“ - 13.6%. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 10.7% от мениджърите, като мненията им, свързани с „намаляване на възнагражденията на персонала“ и „дистанционна форма на работа“, се запазват спрямо предходния месец. Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите достигат 34.6%

През декември 59% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 30.9% посочват, че няма промяна. Намалението в приходите през декември също бележи спад, тъй като през ноември хотелиерите са съобщили за спад в оборотите от 74.1%.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 47.2% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 31.1% няма да могат да се справят сами, а 21.2% от анкетираните посочват, че ще успеят „До 100%“.

Коментари: 0