По-ранен старт на газопровода Гърция-България

5,3 млрд. кубически метра природен газ годишно ще идват от интерконектора

По-ранен старт на газопровода Гърция-България

Снимка: БГНЕС

368 ~ 2 мин. четене

България и Гърция може да дадат по-ранен старт на интерконекторната връзка между двете страни, стана ясно от изказване на министъра на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис. Споразумението за изграждане на газопровода ще бъде подписано в началото на юли, заяви пред РИА Новости Лафазанис.

По-рано заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че инициативата на трите страни отговаря на стратегията на ЕС за диверсификация на енергийните източници и трасетата. Споразумението за изграждане на газопровода ще бъде подписано в началото на юли, заяви пред РИА Новости Лафазанис.

Интерконекторната връзка, която свързва газопреносните системи на двете страни, е част от "Вертикалния газов коридор", който ще свърже Гърция, България и Румъния. Сред възможните дати за подписване на споразумението се сочеше първоначално 12 юни.

"Планираме да подпишем споразумение в началото на юли", каза Лафазанис. Според него е възможно това да стане на 2 юли.

"Вертикалният газов коридор" е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите страни чрез свързващи тръбопроводи. В случай на реализиране на проекта, газът ще се предоставя от Гърция - към България и Румъния, а след това е възможно и в други страни от Централна и Източна Европа.

Смята се, че обемът от 5,3 млрд. кубически метра природен газ годишно ще идва от различни източници, а именно от станцията за втечнен природен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод TAP, който ще мине през Северна Гърция, и от плаваща станция за регазификация на втечнен газ в Северна Гърция.

Подобни сигнали се появиха и на срещата на премиера Бойко Борисов с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку, където бяха обсъдени възможностите за пренос и доставка на природен газ.

Борисов подчерта, че от българска страна се полагат всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ. 

„Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта. Интерконекторът ще бъде с приблизителен капацитет от около 25-30 млрд. куб. м и това от своя страна ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа." 

"Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи от количества газ за България и Европа“, подчерта Борисов пред Алиев, съобщиха от правителствената пресслужба.Подкрепи Economic.bg