По-скъпите храни донесоха 0.5% инфлация за ноември
От началото на годината цените са се повишили с 3,1 на сто

© ECONOMIC.BG / Pixabay
~ 2 мин.
Месечната инфлация за ноември 2019 г. е 0.5%, отчете Националният статистически институт (НСИ). Инфлацията от началото на годината (ноември 2019 г. спрямо
декември 2018 г.) е 3.1%, а годишната инфлация за ноември 2019 г. спрямо ноември 2018 г. е 3%.
Най-много през ноември - с 1.1%, поскъпват хранителните стоки - начело с домати, краставици, колбаси, свинско месо.
Най-много през ноември - с 1.1%, поскъпват хранителните стоки - начело с домати, краставици, колбаси, свинско месо.
През ноември 2019 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: брашно - с
0.7%, бял хляб - с 0.6%, свинско месо - с 3.0%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 4.0 и
2.4%, мляно месо (кайма) - с 4.0%, пълномаслено прясно мляко - с 0.7%, сирене - с 0.1%, кашкавал -
с 1.4%, извара - с 0.4%, домати - с 9.7%, краставици - с 34.3%, кореноплодни зеленчуци (моркови и
червено цвекло) - с 4.2%, гъби - с 0.2%, леща - с 1.4%, шоколад и шоколадови изделия - с 0.9%, оцет
- с 1.1%, сол - с 0.9%, кафе - с 0.7%, минерална вода - с 0.6%, газирани напитки - с 1.6%, вина - с
0.2%, и други.
Поскъпват и цигари, обувки, горива, топлинна енергия, лекарствени продукти.
Поевтиняване е отчетено през ноември при следните хранителни продукти - ориз - с 0.8%, хляб „Добруджа“ - с 0.4%, макаронени изделия - с 1.0%, месо от едър рогат добитък - с 0.3%, месо от домашни птици - с 1.2%, риба - с 1.0%, кисели млека - с 0.4%, млечни масла - с 1.0%, маргарин - с 0.6%, олио - с 1.2%, ябълки - с 1.3%, цитрусови и южни плодове - с 6.2%, зеле - със 17.4%, зрял лук - с 0.8%, маслини - с 2.6%, зрял боб - с 1.0%, картофи - с 0.2%, чай - с 0.4%, ракии - с 0.2%, бира - с 1.0%, и други.
Поевтиняване е отчетено през ноември при следните хранителни продукти - ориз - с 0.8%, хляб „Добруджа“ - с 0.4%, макаронени изделия - с 1.0%, месо от едър рогат добитък - с 0.3%, месо от домашни птици - с 1.2%, риба - с 1.0%, кисели млека - с 0.4%, млечни масла - с 1.0%, маргарин - с 0.6%, олио - с 1.2%, ябълки - с 1.3%, цитрусови и южни плодове - с 6.2%, зеле - със 17.4%, зрял лук - с 0.8%, маслини - с 2.6%, зрял боб - с 1.0%, картофи - с 0.2%, чай - с 0.4%, ракии - с 0.2%, бира - с 1.0%, и други.