Почина проф. Божидар Димитров

Той си отиде на 72 г.

Почина проф. Божидар Димитров

Снимка: Economic.bg

13487 ~ 2 мин. четене
Историкът и дългогодишен директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров е починал днес на 72-годишна възраст.

Вестта за кончината му се разпространи, след като премиерът Бойко Борисов изказа в профила си във Фейсбук съболезнования на близките и семейството на проф. Димитров.

Божидар Димитров Стоянов е български историк. Доктор на историческите науки, старши научен сътрудник II степен от декември 1985 г., почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. От 1973 до 1990 година сътрудничи на Държавна сигурност в направление културно-историческо наследство. Министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов (юли 2009 – февруари 2011).

Роден е на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. През 1959 г. завършва основното си образование в Созопол, а през 1964 г. – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби, траулери – като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история.

През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). Начело е на културната институция, с прекъсване между 1998-2001 г., до септември 2017 г., когато обяви, че се пенсионира.

В последните години той бе и водещ на популярни телевизионни предавания за история.

Автор е на около 20 монографии и над 200 студии и статии в областта на българското средновековие, османския период и новата история. Специализирал е палеография в Париж и във Ватикана.

На Божидар Димитров е именуван залив на Антарктида. Залив Димитров е широк 6,8 км и е разположен на полуостров Велинград на брега Греъм. В него се вливат ледниците Хук и Русалка. На входа на залива е разположен остров Камакуа. Според участници в Българската антарктическа експедиция, името е избрано заради приноса на Димитров към Българската антарктическа програма.

От 25 юни 2011 г. Божидар Димитров е почетен гражданин на община Бургас.

В последните месеци професорът работеше по учредяването на свое гражданско движение "Кан Кубрат".

Редакцията изказва своите съболезнования на близките и семейството на проф. Димитров!
Коментари: 0