Европарламентът ще обсъди Българското председателство на Съвета на ЕС

В Страсбург ще бъдат обсъдени и промените в правилата за работа в чужбина, засягащи българските превозвачи

Европарламентът ще обсъди Българското председателство на Съвета на ЕС
792 ~ 2 мин. четене
Европейският парламент ще се запознае на сесията си в Страсбург тази седмица с доклада на премиера Бойко Борисов за работата на завършилото първо българско председателство на Съвета на ЕС.

Предвижда се българският премиер да говори пред евродепутатите във вторник. Изслушването ще продължи с представянето на целите на австрийското председателство от премиера Себастиан Курц. България предаде на Австрия председателството от началото на юли.

ЕП ще разисква във вторник следобед предложените от Европейската комисия промени в правилата за работа в чужбина. Промените засягат изпратените временно и за постоянно в друга държава от ЕС служители, включително водачите на товарни превозни средства за международни доставки. В частта за водачите ЕП за първи път отхвърли становището на своя комисия и реши да обсъди въпроса на общо заседание. След обсъждането се предвижда в сряда предлаганите промени да бъдат подложени на гласуване.

В началото на юни комисията на ЕП по транспорт гласува допълнения към предложените от ЕК промени. Допълненията въвеждаха определение за "дом" на водачите, строги изисквания за тяхната почивка, както и за извършването на междинни превози. Няколко дни по-късно ЕП отхвърли становището на парламентарната комисия.

След като тази седмица допълненията бъдат гласувани на общо заседание, очаква се ЕП да влезе в преговори с ЕК и със Съвета на ЕС. В хода на преговорите ще бъдат уточнени текстовете на промененото законодателство. Когато се стигне до съгласие между трите институции, промените следва да преминат второ четене в ЕП.

Започващата тази вечер сесия ще продължи утре с отчет на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел миналата седмица. На заседанието бяха приети заключения за миграцията и бе отправен призив за напредък в преговорите по напускането на Великобритания
Подкрепи Economic.bg