Политическа криза заплашва Германия

Зеехофер иска да се оттегли

Политическа криза заплашва Германия

Снимка: БТА

Напрежението в управляващата коалиция в Германия нараства. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер е предложил да подаде оставка като министър и като председател на  Християнсоциалния съюз (ХСС), предадоха световните агенции. 

На закрито заседание на ХСС снощи Зеехофер обявил намеренията си да се оттегли от поста министър на вътрешните работи и от ръководния пост в партията, но до този момент не е предприел официални действия по оставките. 

Припомняме, че Зеехофер е в остър спор с канцлера Ангела Меркел по отношение на миграционната й политика. Той не вижда алтернатива на връщането на някои мигранти, пристигнали на германската граница.

По-рано вчера бе съобщено, че Меркел е получила подкрепата на ръководството на своя Християдемократически съюз в спора си със Зеехофер и за споразумението за миграцията, постигнато с лидерите от ЕС тази седмица. 

Десноцентристките ХДС и баварската ХСС са партньори отдавна. Те участват в правителствена коалиция, но според германските издания ако Меркел бъде свалена от канцлерския пост, социалдемократите ще разтурят коалицията и ще предизвикат нови избори.

Политическата криза в Германия е поредният признак на засилващото се разделение в Европейския съюз по въпроса дали границите на съюза да останат отворени за мигранти, или да бъде ограничено тяхното влизане в блока, пише ДПА.
Коментари: 0