Почина съвременният Дон Корлеоне - Тото Риина

Наричан \"Звярът\" заради голямата му жестокост, той оглавява сицилианската мафия и е отговорен за смъртта на прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино

Почина съвременният Дон Корлеоне - Тото Риина
Италианският мафиот, бивш бос на Коза Ностра Тото Риина, е починал в петък на 87-годишна възраст в италианския град Парма, съобщава в. "Република", цитиран от БГНЕС.

Наричан с прозвищата Звярът, заради вродената му жестокост, и Дребният, заради ниския му ръст, Тото (Салваторе) Рийна е арестуван на 15 януари 1993 година, като е осъден на доживотен затвор за множество престъпления, включително за организирането на убийствата на двамата най-известни борци срещу мафията в Италия – прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

През 80-те и в началото на 90-те години Риина и неговият клан Корлеоне, надделявайки над конкурентните фамилии, стават водещата групировка на организираната престъпност в Италия. Връхна точка на тяхното противопоставяне на държавата е убийството на двамата прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Това води до окончателно отхвърляне на мафията от страна на общественото мнение и като следствие предизвиква масови арести от страна на властта, резултат от което е залавянето и осъждането на Риина и голяма част от неговите съучастници.

Риина е считан за последния "бос на босовете" на италианската мафия, или на италиански - капо ди тути капи.

През последните дни, след две предишни операции, Риина беше в състояние на кома. Италианският министър на правосъдието Андреа Орландо разреши негови близки да посещават умиращия „кръстник“ в болницата в Парма, където се намираше. Здравословното състояние на Риина се влоши след две операции, направени му след като бе диагностициран с рак. Преди това адвокатите Риина многократно се обръщаха към Върховния касационен съд на Италия с искане да се промени мярката му на задържане поради тежкото му заболяване, "за да му се даде възможност да умре с достойнство". Всички подобни молби бяха отхвърляни.
Коментари: 0