Почти 50% скок на цената на среброто

Глобалната несигурност е повлияла за драстичното увеличение

Почти 50% скок на цената на среброто

Скандалните предвиждания за драстичен скок в цената на среброто се сбъдна. Едно от най-обсъжданите предвиждания за финансовата обосновка на среброто 2016 беше за 33% ръст на пазара. Прогнозата бе направена от Оле Хансен, Ръководител „Стратегии суровини“ в Saxo Bank и сега вече е факт. От декември 2015 г. досега цената на среброто се е покачила с почти 47 процента.

Прогнозата се основаваше на политическия импулс за  намаляване на емисиите от въглероден двуокис посредством подкрепата за възобновяемите източници на енергия. Трендът се предполагаше, че трябва да доведе до повишено търсене на метала от индустриите поради използването му в соларните клетки. Другата причина беше очакваният ръст на лихвените равнища на Федералния резерв:

„Ние имахме положителни прогнози за златото през ноември/декември въз основа на предположението, че златото се търгуваше интензивно още преди първия очакван скок на лихвите в САЩ. С поглед назад виждахме, че златото, противно на общите представи, покачваше стойността си през 12-те месеца след покачването на лихвените проценти. Скокът в цените на златото имаше потенциала да даде дори още по-голям тласък на среброто предвид фундаменталните фактори като намаляващо производство и сериозното търсене,“ каза Оле Хансен, Ръководител „Стратегии суровини“ в Saxo Bank.

Истинските причини за скокът на цената на среброто и златото, обаче се коренят в глобалната несигурност, която се разгърна след вълненията на стоковите пазари през януари:

„Това което не успяхме да предвидим беше паниката, която се развихри през януари, когато цената на петрола се срина, фондовите пазари продаваха и Китай позволи на валутата си да отслабне още повече. Тези развития на пазара първоначално само подкрепяха златото след като хедж фондовете се бориха да променят позициите се от рекордно къси към осезаемо дълги. Допълнителното количествено улесняване от страна на Япония и Европа спомогна за резкия спад в доходността на облигациите и това развитие остава основната причина ценните метали да продължават да поскъпват преди вота за Брекзит, който изведе среброто над очакваните нива от скандалните прогнози за 2016. Причината среброто да се представя толкова добре се крие в търсенето на относителна стойност. След първоначалното поскъпване на златото търговците и инвеститорите започнаха да търсят относителна стойност и я откриха в среброто, което през м. март се търгуваше най-евтино спрямо златото от финансовата криза през 2008 досега“.

Коментари: 0