Под принуда Мей може да се откаже от идеята за намаляване на миграцията след Brexit

В това вярват непокорни министри от кабинета, пише The Guardian

Под принуда Мей може да се откаже от идеята за намаляване на миграцията след Brexit

Снимка: БТА

Темата за миграцията е един от най-важните аспекти от визията на премиера Тереза Мей за Великобритания след Brexit. Часове след публикуването на дългоочакваната Бяла книга на правителството за имиграцията в сряда обаче някои министри прогнозират, че лидерът им ще „клекне” пред лобистите от бизнеса, които настояват за правото да продължат да наемат работна ръка от чужбина. 

Непокорни министри вярват, че Тереза Мей ще бъде принудена да позволи на работници със заплащане под 21 000 паунда да идват във Великобритания и след Brexit, пише The Guardian, цитиран от агенция Фокус. За сравнение идеята на премиера е да наложи долна граница за наемане на работници от 30 000 паунда. Целта е по този начин да се намали миграционния поток към Острова. 

Финансовият министър Филип Хамънд и този, отговарящ за бизнеса, Грег Кларк, сега очакват работодателските групи да упражнят силен натиск, така че да не се приеме долния праг от 30 000 паунда. Източник от кабинета е коментирал, че предвид натиска очакванията са долният праг да е по-близо до 21 000 паунда. 

Въпросната Бяла книга очертава контурите на това как след 2021 г. ще спре свободното движение от ЕС, което е и една от основните причини за желанието на британците да напуснат Общността. Вече година Даунинг стрийт опитва да публикува документа, а надеждата бе, че планът за стриктен контрол на границата ще е именно един от най-сериозните козове в ръцете на Мей в битката с опозиционните депутати. 

Бялата книга за имиграцията предлага система, базирана на нивото на квалификация на служителите, без да ги дели на националност и дали идват от държава членка на ЕС, или не. Очаква се новите правила да влязат в сила в края на преходния период след Brexit – в началото на 2021 г. 

Коментари: 0