Директорът на БЕХ: Липсата на конкуренция не е ощетила потребителите

От БЕХ се надяват, че може да намалят глобата от ЕК

Директорът на БЕХ: Липсата на конкуренция не е ощетила потребителите

Снимка: Economic.bg

Със своите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ българската държава на практика притежава над 90% от пазара с природен газ, но според директора на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванон липсата на конкуренция не е ощетила родните потребители. Те дори са извлекли предимство от ситуацията, бидейки клиенти на един „изцяло регулиран сектор”. Това стана ясно от думите му днес в ефира на БНТ. 

Според Петьо Иванов имало периоди, в които държавното дружество е продавало газ дори на по-ниски цени от себестойността, на която е закупувало горивото според курса. Той се позова и на решението на Еврокомисията (ЕК), в което „никъде не се посочва за претърпени вреди” от българския потребител. 

Преди дни ЕК съобщи, че налага глоба от 77 млн. евро (150 млн. лв.) на БЕХ, защото неговите дъщерни дружества - „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, не са давали достъп до газопреносната мрежа и до хранилищата за газ на други оператори. 

На теория на пазара може да влязат частни играчи. Това могат да направят дори дружества, регистрирани с капитал от 2 лв., посочи Иванов и призна, че „никъде в Европа го няма този феномен”. За сравнение в електроенергийния сектор условията са много по-стриктни отколкото в този на природния газ. 

„Българската страната полага неимоверни усилия тези условия да се ъпгрейдват”, каза още Иванов и обясни, че се работи по изграждането на интерконектори със Сърбия и с Турция – все проекти, подкрепени от ЕК. Той вярва, че всички те, включително и газовият хъб „Балкан”, ще приключат успешно и ще помогнат за развитието на конкуренцията. 

Относно глобата, която трябва да бъде платена в рамките на три месеца, Иванов посочи, че държавните дружества са предвидили средства за нея и разполагат с необходимия финансов ресурс. „Тази глоба не идва джоба на хората”, настоя директорът на държавния холдинг. В тази връзка Иванов обясни, че БЕХ е дружество-холдинг, което прави консолидарини отчети и консолидирана печалба и на базата на тези резултати отчита приходи към бюджета. 

Дори и без наложената глоба обаче, БЕХ е на загуба. Тази година дружеството няма да успее да реализира печалба и по тази причина няма да заплати дивиденти към държавата. „Факт е че загубата е голяма”, призна директорът. 

Иначе държавата планира да се обърне към Европейския съд да разгледа делото по същество, а надеждата е „дори да обърнем решението” на ЕК за наложената глоба, по думите на Иванов. „Имаме консултанти, с които сме обсъдили възможността част от глобата да бъде намалена и върната пое частично на трите дружества”, каза още той. 

Коментари: 0