Подготвят ли централните банки следващата финансова катастрофа?

Политиката на количествени улеснения води до волатилност на пазарите

Подготвят ли централните банки следващата финансова катастрофа?
364 ~ 2 мин. четене

Притежаваните активи от най-големите централни банки, тези на САЩ, Европа, Япония и Китай, към края на месец август надхвърляха 17.6 трилиона долара. Тази сума надвишава брутния продукт на САЩ и е приблизително 24% от произвежданите в света стоки и услуги в рамките на една година. 

Само за последните три месеца централните банки на Великобритания, Япония и Европа изкупиха облигации в размер на 506 млрд. долара. С абсолютна сигурност може да се каже, че в момента нямаме свободен пазар на държавни и корпоративни облигации. Всичко е една тотална манипулация, пакетирана под гръмкото име „парична политика по количествени облекчения“. 

Според Марк Карни и Марио Драги, единият управител на Английската централна банка, а другият на Европейската централна банка, тази политика обаче е предпазила световната икономика от една тотална финансово-икономическа катастрофа. Да, разбира се, и точно тази политика на същите банки ще изправи света пред следващата финансова катастрофа.

В сряда се появи слух, че има вероятност Европейската централна банка да намали месечните суми по изкупуване на облигации с фиксирана доходност.  Разбира се! Че то не остана облигация на пазара, прахосмукачката на ЕЦБ работи на пълни обороти. 

Интересна бе реакцията на фондовите пазари. Те отбелязаха моментално движение в посока надолу. Представяте ли си колко зависими са станали пазарните играчи от „политиката по количествени облекчения“. Всеизвестна е истината, че когато портфолио мениджърите няма  какво да правят акумулираните средства - правят само глупости. Да, точната дума е глупости,... но за сметка на своите клиенти.

Да кажем, че Марк Карни и Марио Драги са частично прави. Какво ще стане обаче с финансовите пазари, когато най-големите манипулатори във финансовата история на света се оттеглят? Някой попита ли същите господа за ефективността от тази агресивна парична политика? Нали, в края на краищата, всичко се прави в името на икономическия растеж? Да, но МВФ вече намали прогнозата си за глобалната икономика с 0.4%.

Слухът за частичното оттегляне на ЕЦБ от облигационния пазар изстреля доходностите нагоре, последните са обратнопропорционални на движението на цените. Разбира се, че от ЕЦБ отрекоха, такова намерение да е коментирано и всичко си дойде на мястото – обратно към  отрицателните и нулеви доходности.

Най-големият страх на централните банкери се нарича волатилност на финансовите инструменти. Не съм виждал обаче толкова огромни усилия от страна на централните банки в посока увеличаване на волатилността.  Това е все едно да лекувате алкохолика с качествено ирландско уиски.  Да, развръзката предстои. Скоро, много скоро.

Подкрепи Economic.bg