Подкрепата на ИБГНИ за кабинета на ИТН изглежда (не)възможна

Николай Хаджигенов каза, че има шанс групата да гласува „за“, но едно от изискванията вече бе категорично отхвърлено от Тошко Йорданов

Подкрепата на ИБГНИ за кабинета на ИТН изглежда (не)възможна

Снимка: БТА

4427 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Опит за правителство на ИТН

„Изправи се.БГ! Ние идваме!“ може и да подкрепи кабинета на „Има такъв народ“, обяви в ефира на БНТ Николай Хаджигенов, един от лидерите на обединението. От думите му обаче стана ясно, че представляваната от него формация ще настоява за споразумение, каквото по-рано Тошко Йорданов отхвърли като невъзможно. 

Има шансове да подкрепим кабинета на „Има такъв народ“. Ще обсъждаме и хората, защото ние влезнахме в политиката по определени причини. Трябва да преборим врага, защото корупцията все още е факт. Това е сложна, трудна война, която ние трябва да водим.“

Хаджигенов изтъкна, че ИБГНИ категорично настоява да се подпише споразумение, което да даде насоки какво ще прави това правителство с парламента. Тошко Йорданов от ИТН обаче бе също толкова непреклонен пред медиите, като каза, че такива докумените няма да има.

„Нашата парламентарна група очаква продължението. Очакваме да чуем мнение за споразумението, ако ще има такова, трябва да се изработи. Аз съм категоричен - споразумение трябва да има“, подчерта отново Николай Хаджигенов.

Коментарът му идва в края на напрегнатия политически ден, в който потенциалните партньори бяха информирани за имената на потенциалните бъдещи министри – броени часове преди те да бъдат обявени публично и без възможност за диалог по темата. Относно срещата с ИТН, адвокатът обясни, че по време на нея им е била показана мултимедийна презентация, с по два реда за всеки кандидат – „изгледахме я и си тръгнахме“. 

Междувременно от „Демократична България“, които по-рано посочиха, че има под 50% шанс да застанат зад кабинета на Пламен Николов, сега обявиха, че ще кажат следващата седмица дали ще гласуват "за". Това стана ясно от думите на Христо Иванов след заседание на групата. 

Подкрепи Economic.bg