Alibaba върви по стъпките на Amazon

Китайската компания за онлайн търговия не успя да изпълни прогнозите си за приходи през първото тримесечие

Alibaba върви по стъпките на Amazon

Снимка: Pixabay

1116 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Китайската Alibaba Group Holding не успя да изпълни прогнозата за приходите си за първото тримесечие, след като бизнесът ѝ с онлайн търговия беше засегнат от нарастващата конкуренция от по-малки играчи, като JD.com и Pinduoduo, предава Reuters.

Резултатите на компанията повтарят тези на онлайн гиганта Amazon.com, след като разхлабването на въведените заради коронавируса мерки насърчи повече потребители да посещават физическите магазини, вместо да пазаруват онлайн.

Основните приходи от търговия на Alibaba за тримесечието са нараснали с около 35% до 180.24 млрд. юана, спрямо прогноза за 184.23 млрд. юана. През четвъртото тримесечие приходите на звеното са скочили с повече от 70%.

Общите приходи са скочили с 34% до 205.74 млрд. юана (31.82 млрд. долара) през първото тримесечие, което завърши на 30 юни, под прогнозите за 209.39 млрд. юана по данни на Refinitiv.

Нетната печалба е нараснала до 45.15 млрд. юана, в сравнение с 47.59 млрд. юана преди година. На коригирана база компанията е спечелила по 16.60 юана на акция, което се оказа над прогнозата за 14.43 юана на акция.

Ant Group, финтех звеното на Alibaba Group, записа 13.48 млрд. юана печалба за тримесечието до март, сочат документи, подадени от гиганта в онлайн търговията до регулаторите.

Alibaba, която притежава около една трета от Ant, отчете 4.49 млрд. юана от инвестицията си във финансовия конгломерат за тримесечието до 30 юни.

Приходите на звеното на Alibaba за изчислителни облаци са скочили с 29% на годишна база, достигайки 16.05 млрд. юана (2.49 млрд. долара).

Резултатите бяха обявени в момент на продължаващ натиск върху индустрията от страна на регулаторите, сред чиито основни цели беше именно Alibaba. В края на миналата година регулаторите спряха планираното IPO за 37 млрд. долара на Ant Group в Шанхай, а след това поискаха финансовото звено да се преструктурира. По-късно, през април, китайският антимонополен регулатор глоби Alibaba с 2.75 млрд. долара за антиконкурентни практики.

Подкрепи Economic.bg