Поевтиняването на горивата свали инфлацията до 3.1%

Равнището ѝ обаче остава по-високо от това, което ЕЦБ определя като здравословно за икономиката

Поевтиняването на горивата свали инфлацията до 3.1%
И през ноември инфлацията в България остава над 3%, като средното поскъпване на стоките и услуги не е падало под тази граница вече шест месеца. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Ръстът при цените на дребно у нас е и значително над равнището, което Европейската централна банка (ЕЦБ) определя като здравословно за икономиката – около 2%.

Показателят за пръв път от 5 години насам надхвърли 3-процентния праг през юни 2018 г., като оттогава процентът продължи да нараства, достигайки 3.7% през октомври. Сега инфлацията намалява на 3.1%, като това се дължи почти изцяло на горивата (заради поевтиняването на петрола), както и на стоките и услугите, свързани пряко и косвено с горивата.

Докато през октомври цените на горивата растяха със 17.2% спрямо същия месец на 2017 г., то през ноември ръстът е 9.4%. Забавило се е и поскъпването на течните горива за битовите нужди – от 20.6% на 14.6%.

Най-голямо поевтиняване през ноември пък е отчетено при различните устройства за приемане, записване и възпроизвеждане на звук и образ, както и при телефонните и факс апарати.
Коментари: 0