Покупка на нов дом по време на криза: Какво се промени

Кредиторите стават по-взискателни при отпускането на финансиране

Покупка на нов дом по време на криза: Какво се промени

Снимка: Unsplash

4169 ~ 1 мин. четене

COVID-19 напълно промени начина ни на живот и на работа. Вследствие на пандемията хората по цял свят бяха принудени да останат затворени по домовете си, които се превърнаха в новото място за работа и учене. Освен здравна криза, коронавирусът се превърна и в сериозно предизвикателство за световната икономика – накара много бизнеси да преосмислят стратегиите си, а банките да станат „по-внимателни“.

Ето защо Business Insider написа няколко сценария на това какво може да се обърка, ако решите да направите покупка на нов имот сега.

Някои от кредиторите в САЩ например имат изисквания за по-голямо авансово плащане при отпускане на потребителски кредит, отколкото предишните 20%. Въпреки това Зоуи Хоудж, експерт по ипотечни кредити в Better.com, казва, че по-високите изисквания за авансово плащане не са толкова често срещани.

Тъй като толкова много американци са изправени пред финансови затруднения по време на пандемията, някои кредитори могат да изискват повече доказателства от обикновено, че сте финансово обезпечени.

„Всеки, който иска да получи ипотека в момента, трябва да събере на едно място всички документи, които доказват доходи, тъй като в момента кредиторите са доста по-взискателни на тази тема“, напомня експертът.

В момента се наблюдава увеличение на молбите за рефинансиране на кредитите вследствие на кризата. Затова трябва да сте наясно, че е възможно забавяне при поискване за нов кредит или рефинансиране, както и да сте търпеливи, напомня експертът по ипотечни кредити в Better.com. 

Подкрепи Economic.bg