Политическата криза в Македония се задълбочава

Президентът отхвърли призива на ЕС

Политическата криза в Македония се задълбочава
Политическата криза в Македония се задълбочава. Президентът на страната Георге Иванов отказва да даде мандат за сформиране на правителство на социалдемократите, въпреки, че те имат парламентарно мнозинство.

Благодарение на подкрепата на етническите албански партии, социалдемократите си осигуриха парламентарно мнозинство, но в замяна поискаха приемането на закон за по-широка употреба на албански език. 

Държавният глава на Македония е заявил пред европейския външен министър Федерика Могерини, че съгласно конституцията на страната няма да предостави мандат за сформиране на правителство на тези, които преговарят за платформи и интереси на други държави. По думите му така се посяга върху суверенитета и независимостта на държавата, предаде Нова тв. 

Припомняме, че след изборите в страната през декември бившите управляващи от ВМРО-ДПНЕ и опозиционният Социалдемократически съюз са с почти изравнени сили. Мнозинството в 120-местния македонски парламент и съставянето на правителство зависят от 3-те албански партии, които имат общо 18 депутати.
Коментари: 0