Политическата несигурност около Италия доведе до понижения за основните индекси

Междинните избори за Конгрес в САЩ не попречиха за успешна сесия за американските фондови пазари

Политическата несигурност около Италия доведе до понижения за основните индекси
В очакване на междинните избори за Конгрес, американските фондови пазари изпратиха успешна сесия. Въпреки че инвеститорите бяха предпазливи преди финалните резултати от гласуването и търговията беше със занижени обеми, Dow Jones успя да напредне с над 170 пункта. Най-силно в състава на индекса се представиха акциите на Caterpillar и IBM. Широкият S&P500 напредна с 0.6%, воден от индустриалния сектор, а NASDAQ приключи негативната са си серия с идентично повишение. Според общите очаквания на пазарите демократите ще поемат контрола над Камарата на представителите от републиканците, които обаче пък вероятно ще запазят леко мнозинство в Сената. 

В Европа политическата несигурност около Италия и щатските избори доведе до понижения за основните индекси. Паневропейският Stoxx600 отстъпи с 0.2%, като телекомуникационният сектор беше след най-слабо представилите се. Британският FTSE се раздели с 0.86%, следван от САС със загуба от 0.41% и DAX с 0.06%. В началото на деня на валутните пазари паундът бе под натиск, след като британски депутат заяви, че явно Великобритания се насочва към Brexit без сделка. В последствие обаче британската валута навакса загубите и се доближи до ниво 1.31 спрямо долара. 

Междинни избори - САЩ

Въпреки че изборите в някои щати все още не са приключили, според водещи информационни агенции Демократическата партия ще установи контрол върху Камарата на представителите, а Републиканската партия ще запази контрола си върху Сената. Така демократите получават контрол в долната камара за първи път от осем години, което ще им позволи да блокират управленската програма на президента.

От началото на годината акцията на немския гигант в автомобилостроенето губи повече от 20% от стойността си, но след успешна седмица на европейските пазари, цената прави опит за излизане от низходящия тренд. Силната седмична бича свещ пробива съпротивата, но бива ограничена от 200-дневната подвижна средна. Неин пробив в комбинация с нов зелен седмичен бар ще приемам като потвърждение за пробива и покупка на акцията. 

Централната банка на Австралия взе решение да не променя основния си лихвен процент, но оптимистичните макроикономически прогнози на банкерите доведоха до импулс при националната валута. На седмична база може да видим как AUD/USD прави опит да обърне силния негативен тренд от началото на годината. Ако валутната двойка приключи седмицата с категоричен зелен бар, бичите очаквания ще се затвърдят и е много вероятно да видим рязко поскъпване на австралийския долар. 

След като отскочи от годишното си дъно, златото показва интересна тенденция на движение. Два цикъла на консолидация биват последвани от рязко и силно поскъпване, с което цената се вече се движи над 50-периодната си ЕМА. Очакваме формацията да се потрети, като след кратко движение в рейндж да станем свидетели на поскъпване до ниво около $1250 за тройунция. 

През октомври европейският индекс на сините чипове напусна канала си на движение, пробивайки долната му тренд линия. Последната седмица на месеца се оказа изключително успешна за европейските борси и Euro Stoxx50 успя да компенсира голяма част от загубените позиции. Около нивото на вече приемащата роля на съпротива тренд линия, цената изпитва колебания. Формиране на втори пореден мечи бар може да се използва като сигнал за вход в къса позиция с цел ниво от 3000 пункта. 
Коментари: 0