Politico изготви наръчник за оцеляване на европейските делегати в София

Добрите храни и култура биват помрачавани от фалшивите таксита и чиновниците

Politico изготви наръчник за оцеляване на европейските делегати в София

Снимка: Economic.bg

„Наръчник за оцеляване” от осем точки предлага европейската редакция на изданието Politico на европейските делегати, които ще пристигнат в София за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Разбираме, че вероятно сте нервни, че оставяте уютните предели на Брюксел и се отправяте към Дивия Изток на Европа за българското председателство. Спокойно. София има някои сурови страни, но ще имате успех, стига да следвате ключовите правила, изложени в нашия наръчник за оцеляване”, пишат авторите.

Ето и насоките, които дават те на евроделегатите:

1. Преди опаковане на багажа, преосмислете какво означава кимането и клатенето с глава в България

За чужденците винаги е голям културен шок, че в България поклащането с глава значи „Да”. „Може да си представите, че с тази превъзходна българска особеност е лесно да се свикне, но тя често е дълбоко обезпокояваща. Проблемът се усложнява от факта, че софиянци не се усмихват много. Помолете сервитьор за чаша вода или шофьор на такси да ви закара в центъра на града и често ще се сблъскате с безизразно, тихо клатене на глава. В първите няколко случая може да ви се стори, че ви отказват, но всъщност те се съгласяват”, пишат от Politico.

2. Кацнали сте. Добре дошли! Сега внимавайте за „копърки”

На пазара на такситата в България има някои акули - т.нар. „копърки”. Най-добрият начин да избегнете измами е да се оглеждате за логото на някоя позната компания, като например „OKSupertrans” и да обръщате внимание на разписанието на цените върху стъклото. Има и специален материал в интернет, посветен на това как да се намери такси на нормална цена. Списъкът с цените е ключът, затова той трябва да се гледа внимателно.

3. Ако сте гладни, на правилното място сте

„Ще ви споделим една тайна: българите имат най-добрата кухня в Европа”, пишат от изданието. За аргументация те привеждат факта, че едно от любимите на французите ястия - escargots à l’ail – е всъщност охлюви, внесени от България.

4. Българската кухня е богата и на вегетариански ястия

Дори вегетарианците ще намерят българската кухня за богата и вкусна – в нея има изобилие от бобови супи и пълнени чушки. Освен това столицата е в хватката на нова мания по био-храните. „Това вероятно не е изненадващо при народ от земеделци, които дори са били пионерите в отглеждането на зеленчуци в космоса”, коментира Politico.

5. Потопете се в местната култура

Безплатните турове из града са много популярни и са чудесен начин да опознаете сърцето на града и историята му. Единственото, което трябва да направите, е да отидете. Едно от най-хубавите неща на тези градски разходки е това, че гидовете са енергични млади хора, които се изказват страстно за родината си.

6. Достатъчно за храна и стенописите, ето какво може да се каже за българските представители

„Българите са умни. Те обичат шахматната и математическа олимпиади и ходят да работят в Силициевата долина. Вашият проблем е, че старата гвардия, останала в политиката и министерствата, може да бъде строго формална, снизходителна, затрудняваща и не малко корумпирана. Малко може да се постигне с много от тези хора- някои работят или за мафията, или за Кремъл, или и за двете”, пише медията.

Тя привежда някои чисто български термини, чието значение е добре евроделегатите да знаят:

Дървен философ – безкраен досадник, който винаги изхожда от позицията на превъзходство;

Тутманик – това буквално е хляб със сирене. В преносно значение означава тъпак. Също наричан глупак. Тези далеч не са застрашен вид;

Бай Ганьо – име, което произхожда от едноименния роман на Алеко Константинов от XІX в. То се отнася за най-лошия вид български гражданин, който иска нещо за нищо;

Мутра – дебеловрат мафиот. Неговият лош вкус бива надминаван единствено от този на женските представители на вида: мутресите;

Некадърник – Добър в нищо.

7. Относно нощната музика

„След разрушителната за душата среща с българското чиновничество, ще ви е нужна някаква музика за повдигане на духа. В правилния град сте”, коментират от Politico. София е едно от най-евтините места, където може да се гледат висококачествени културни събития в Европа. Билетите за балет и опера започват на цени от 5 и 10 евро. Ако пък това не ви е по вкуса, българите ще ви впечатлят със своя фолк. Известни са имената на групата „Оратница”, както и на легендарния майстор на кларинета Иво Папазов и на кавала – Теодосий Спасов.

8. Когато тръгвате към Брюксел се замислете…

… Сигурни ли сте наистина, че искате?

Коментари: 0