Полицията влезе в ТЕЦ „Бобов дол“

Целта е да се установи какви боклуци се горят в предприятието

Полицията влезе в ТЕЦ „Бобов дол“
Полиция и жандармерия влязоха в ТЕЦ „Бобов дол“, за да проверят какви боклуци се горят в предприятието, информира bTV.

По-рано днес  главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да направи незабавна проверка в пернишката и сливенската топлофикации и в ТЕЦ-овете, свързани с бизнесмена Христо Ковачки – „Бобов дол“ и „Брикел“.

Поводът за проверката е сигнал от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгарянето на отпадъци от топлофикационните дружества. Цацаров е разпоредил да се извърши проверка на място от МОСВ за спазват ли се изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.

Главният прокурор е разпоредил на МОСВ установяване на:

издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества;

вида и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията на дружествата и

замърсяване на околната среда включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората.

Хората от района многократно протестираха заради замърсяване на въздуха и питейната вода.

По-късно се очакват резултатите от проверката.
Коментари: 0