Половината язовири неизправни, 81 в предаварийно състояние

Показват проверки на прокуратурата през последните няколко месеца

Половината язовири неизправни, 81 в предаварийно състояние
908 ~ 2 мин. четене

С технически неизправности са 205 язовира, а 81 са в предаварийно състояние. Това показват резултатите от проверка на прокуратурата относно състоянието на водоемите в страната.

От септември 2016 година до момента Върховната административна прокуратура (ВАП) е извършила няколко проверки, възложени на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Агенцията е проверила общо 4 390 язовира и съоръженията към тях, като контролният орган констатира, че е 54% от тях са в неизправно частично работоспособно състояние.

В преобладаващите случаи контролните органи са констатирали неизпълнение на изисквания за техническата безопасност и експлоатация на язовирните съоръжения както и масово неизпълнение на дадени от контролния орган предишни предписания. Констатирани са и множество язовирни стени и съоръжения към тях с неизяснена собственост. В тези случаи са уведомени областните управители.

Обвинението е изготвила писмено предложение за активизиране на дейността на контролния орган по предприемане на принудителни административни мерки и по предприемане на действия по санкциониране на виновните и проявили бездействие лица.

На 13 януари 2017 г. е възложена допълнителна проверка, която агенцията да установи тези язовири, които в най-голяма степен не отговарят на техническите изисквания за безопасна експлоатация и които са в най-голяма степен опасни във връзка с евентуално наводнение. Срокът е удължен до 13 март 2017 г. До момента е изпълнено указанието и са установени тези язовири, които в най-голяма степен не отговарят на техническите изисквания за безопасно експлоатиране и които същевременно представляват опасност от наводнение – тези язовири са общо 205.

Повод за проверката на ВАП е и сигнал до прокуратурата от Граждански инициативен комитет за ремонтни дейности на язовир Бели Искър.

Подкрепи Economic.bg