Полша: Нужна е реформа в ЕС, държавите трябва да са в центъра

Водещи трябва да са принципите на международното право и националният суверенитет

Полша: Нужна е реформа в ЕС, държавите трябва да са в центъра
3707 ~ 2 мин. четене

Полша смята за най-добър изход от сегашната криза в Европейския съюз извършването реформи на общността, които да доведат до повишаването на ролята на отделните държави членки, при запазване на единството на организацията. Това заяви лидерът на управляващата партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински пред полската телевизия.

„Не може да има Европейски съюз на 2 скорости. ЕС трябва да остане единен, но трябва да бъде друг, по-добър от сега“, каза Качински. Отговаряйки на въпрос как правителството си представя своя план за преобразуване на ЕС и какви идеи ще бъдат заложени в него, Качински посочи, че планът „ще се концентрира върху изясняването на отношенията между ЕС и влизащите в него страни“, въвеждайки в тези отношения международното право.

Според него ЕС е една от малкото международни организации, която не е свързана с такива общопризнати международни норми, като суверенитет на страните и ненамеса във вътрешните работи.

Полският политик твърди, че след внасянето на редица промени, касаещи основополагащите норми за функционирането на ЕС и ценностите, на които той се опира, „ще може да се каже, че това е здрав съюз на държави, които могат тясно да си сътрудничат, да създават общи пазари, като в същото време запазват такава конструкция, която използва огромното богатство на Европа – разнородността на културите и институционалните решения – всичко онова, което произтича от суверенитета на отделните държави“.

„Страните трябва да станат център на ЕС, а не нещо, което според някои представители на ЕС пречи, подчерта Качински.

Коментирайки посещението във Варшава във вторник на германския канцлер Ангела Меркел, той каза, че най-важният въпрос, който двамата са обсъждали, е била енергетиката. „В тази сфера стигнахме до сближаване на позициите, но някои въпроси останаха открити“, посочи Качински, смятан за силната фигура зад сегашното полско правителство.

Подкрепи Economic.bg