Полша създава специални части за борба с руската агресия

Отрядът ще е съставен почти изцяло от доброволци

Полша създава специални части за борба с руската агресия
Полша ще създаде специално звено, което ще защитава територията на държавата от евентуална руска агресия. Става въпрос за 53 хил. доброволци, които ще минават специално обучение. След това задачата им ще бъде да следят за всякакъв вид руска заплаха. Планът е бройката да бъде попълнена изцяло до 2019 г., пише AFP.

Варшава се притеснява за териториалната си цялост заради действията на Русия в Украйна. През 2014 г. Кремъл обяви за руска територия полуостров Крим, а в Източна Украйна все още се водят битки между сепаратисти, подкрепяни от Москва, и редовната украинска армия.

"До 2019 г. в специалното звено трябва да има 53 000 мъже" каза министър на отбраната Антоний Мачеревич и добави, че издръжката на новите части ще струват 800 млн. евро през следващите три години. Военните ще са едва 6 до 8% от общия брой.

Той обаче е на мнение, че така създадените сили са най-евтиният вариант, с който да се увеличи отбранителната способност на държавата. "Това е и най-добрият отговор на опасността от хибридна война като тази, която Русия води в Украйна", добави Мачеревич, напомняйки за действията на Москва през 2014 г. при анексирането на Кримския полуостров в Украйна.

Според военните експерти Русия води хибридна война и срещу Полша. Това е тактика, при която няма директни военни действия под флага на конкретна държава. Всъщност обаче се използва дезинформация и паравоенни формирования, които подриват сигурността и цялостта на държавата.

Първите три звена на силите за сигурност ще бъдат разположени в източната част на Полша, която се смята за най-застрашена от руския натиск. Плановете за всяка една от 16-е провинции на Полша на 16 провинции да има отряд доброволци, който да наброява 3000 – 5000 души.

Коментари: 0