Последната регионална фондова борса в САЩ ще загуби независимостта си

Нюйоркската фондова борса преговаря да купи чикагската

Последната регионална фондова борса в САЩ ще загуби независимостта си

Нюйорската фондова борса (NYSE) води преговори да купи по-малкия оператор в Чикаго, пише вестник Wall Street Journal. На 5 март се провалиха двугодишните усилия на китайска инвестиционна група да купи Чикагската фондова борса.

И в този случай преговорите могат да се провалят. Едно потенциално поглъщане от NYSE би сложило край на независимостта на последната регионална фондова борса в САЩ. Борсата в Чикаго отговаря за по-малко от 1% от всички сделки с акции в страната. Положителната новина обаче е, че така борсата няма да се превърне в евентуална порта за китайските компании, които се стремят да спечелят пари от американските инвеститори. Вместо това ще бъде погълната от най-добре познатия търговец на акции в страната. NYSE има и най-големи възможности да спечели одобрението на регулаторите.

Говорителите от NYSE и от компанията собственик на чикагската борса – CHX Holdings – отказаха да коментират информацията за възможната сделка. Комисията по обмен на ценни книжа (SEC) трябва да одобри поглъщането. Именно SEC през февруари отхвърли китайския опит, аргументирайки се, че офертата не покрива регулаторните изисквания.

Коментари: 0