Telenor ще тества VoLTE технология за по-качествен звук

Технологията стартира тестово за произволно избрани клиенти

Telenor ще тества VoLTE технология за по-качествен звук

Снимка: Pixabay

10543 ~ 2 мин. четене
Избрани потребители на Telenor в България ще получат по-високо качество на звука по време на гласови разговори. Това ще стане възможно чрез въвеждането на технологията VoLTE (Voice over LTE), съобщиха от компанията, обяснявайки че на този етап тя ще бъде стартирана тестово за определена група хора.  

VoLTE технологията се характеризира с това, че позволява и на разговорите да минават през 4G мрежа. Обажданията все още се осъществяват през по-старото поколение 3G, докато следващото към момента служи само за пренос на данни.  

Благодарение на нововъведението избрани потребители на Telenor вече ще имат по-добър звук по време на разговорите си. Благодарение на VoLTE първоначалното време се очаква да стане по-кратко от това в 2G и 3G мрежа. Разговорите са с HD качество и клиентите продължават да използват 4G мобилен интернет без прекъсване на връзката.

Технологията вече е налична тестово за избрани на произволен принцип частни и бизнес клиенти на оператора, които разполагат с мобилни устройства, поддържащи VoLTE, имат абонаментен план с 4G достъп и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на Telenor. 

Важно уточнение обаче е, че разговори с VoLTE качество са възможни само ако и двете страни ползват технологията. 

Обажданията се таксуват съгласно ползвания план и не черпят от наличните MB мобилен интернет.

Telenor започна да предлага 4G през декември 2015 г., а през 2016 г. започна да прилага нова функционалност (carrier aggregation) в съществуващата 4G мрежа за обединяване на два честотни спектъра 1800MHz и 2100MHz, напоследък популярна като 4.5G. Към момента 4.5G на Теленор покрива 45 града, зимни и летни курорти и е налична в още 87 населени места и туристически дестинации в страната.

Подкрепи Economic.bg