Потрудете се, за да Ви забележат в социалните мрежи

Прекарвайте повече време „заедно“ в интернет и ще запазите интереса за по-дълго, съветват специалисти

Потрудете се, за да Ви забележат в социалните мрежи

Снимка: Unsplash

1444 ~ 5 мин. четене
Автор: Мария Дойчинова

По своята същност интернет е една креативна платформа за социален нетуъркинг. Дълго време, обаче,  тя бе използвана еднопосочно - за споделяне на идеи, търсене на информация, но без възможност да изградите лични взаимоотношения. През 21 век всичко това се промени, когато присъщата ни необходимост да взаимодействаме помежду си беше удовлетворена от интегриране на технологиите в интернет. Социалните мрежи ни дадоха възможност да контактуваме интерактивно, да харесваме и да бъдем харесвани като засищаме естествения си стремеж да получаваме одобрение и популярност.  

И понеже връзките в социалните мрежи следват логиката на връзките, които човек изгражда в реалния живот и тези в социалните медии, трябва да бъдат насърчавани и „подхранвани“. Те се нуждаят от постоянни уверения в искреност, сила и качество. Затова създаването на страницата или профила в социалната мрежа дори не е началото на пълноценни контакти и взаимоотношения. Точно както при обичайното физическо взаимодействие, за да си останат интересни за по-дълго, хората трябва да прекарват известно време „заедно“ в интернет и да се опознаят.  Естествено, физическа връзка в случая няма, но за да създадете и поддържате своя списък от приятели и последователи в социалните мрежи се изисква постоянно да актуализирате своите профили и статуси. Не е достатъчно да притежавате акаунт във Facebook или Twitter, трябва проактивно да присъствате – да отбелязвате интерес, да избирате линкове, да правите ъпдейти, при това поне веднъж дневно. За да покажете, че сте отворени за идеята да бъдете приятели и тази идея ви харесва, трябва да отговаряте на поканите за приятелство максимално бързо.

Социалните мрежи ни обещават по-добър начин на комуникация – двупосочно и диалогично. Което от своя страна означава– бъдете интерактивни. За да Ви следват хората на Вашата страница, бъдете готови да взаимодействате. Трябва не просто да гледате дали и как се увеличава броят на приятелите Ви, а и да положите усилие да реагирате на активността на Вашата страница. След прието предложение за приятелство, бъдете първият, който ще каже „здравей“ или още по-добре - харесайте техни публикации. Като реагирате, хората ще почувстват, че ги приемате открито и е много вероятно да запазят това чувство задълго. То може и да се задълбочи в бъдеще до следване или препоръка. За това, че сте забелязали какво правят Вашите контакти в социалните мрежи и сте реагирали, ще бъдете възнаградени с доверие и „допълнителни червени точки“. Ако пък ползвате социалната мрежа за постигане на маркетингови цели и прилагате същата концепция, това би могло да Ви донесе и по-големи приходи. С други думи, за да Ви забелязват в социалната мрежа е необходимо да се потрудите.

Не оставяйте нищо на случайността. Бъдете умни и креативни по отношение на профила си. Не си мислете, че понеже сте видими, хората непременно ще Ви следват. Нали знаете, че поканите могат да бъдат и отказвани, така че се постарайте да се представите добре. Да покажете лицето си на Вашия личен профил е препоръчително, но не е достатъчно. Профилът Ви трябва да отразява Вашите интереси. Така по-лесно ще Ви намерят сродните Вам души, например по музикални, литературни, кино, спортни и други интереси и те ще посещават Вашата страница, за да намерят нещо интересно в своята област или просто да обменят мисли. Важното е в случая проактивно да приканвате хората към профила или страницата си. Подбирайте внимателно визиите – обидни, страховити и агресивни визии рядко привличат, затова винаги помнете, че сте в социалните мрежи, за да привличате, а не да отблъсквате приятели и последователи. 

Ако сваляте визии, текстове или думи, които изглеждат жестоки или звучат грубо и безсърдечно, има вероятност да започнат да гледат на Вас с недобро око. Затова много внимателно трябва да прецените съдържанието, което публикувате. В социалната мрежа Вие сте това, което публикувате, защото Вашият профил или страница отразяват начина, по който Вие самите виждате себе си. Ако това, което публикувате, започне да става твърде натоварващо или угнетяващо, хората може би ще започнат да Ви избягват. И въпреки че на пръв поглед ние „просто си споделяме“, ако искате да постигнете популярност и влияние, трябва внимателно да дозирате съдържанието и да не изпускате възможността за оценка на обратната връзка, след като сте публикували нещо на стената си.

Разбира се, малко негативизъм няма да навреди, но няма и да спечели приятели. А така може да се провали постигането на целта, с която сте създали онлайн профила си, нали? За да са винаги откъм печелившата страна в социалните мрежи, маркетинговите специалисти трябва винаги да помнят, че  всички хора търсят едно и също нещо – внимание.

Какво съдържание ще публикувате зависи от Вас и целите, които сте си поставили. Това съдържание ще каже много както за Вас, ще Ви донесе и внимание. Но... изберете съдържанието така, че това да е точният вид внимание - онова, което ще Ви бъде полезно.

В търсене на внимание и последователи, а оттам и влияние, бихте могли, условно казано, да кажете в интернет всичко, което може да впечатли. В социалните медии е пълно с хора с претенции, които няма как да се проверят. За да постигнете лесна слава е възможно да се поблазните да публикувате фалшиви истории. Това е много опасно. Фалшивите истории могат да ви изстрелят за малко на върха на популярността, но няма как да Ви задържат там задълго, а падането ще е мъчително. Когато това се случи и покажете истинския си облик, не само че ще изгубите престиж и уважение, а ще поставите на карта своята репутация. Винаги трябва да имате наум, че това е социална мрежа. Бъдете истински, бъдете искрени. Това е задължително.

Ако се стремите да позиционирате себе си или компанията си за постигане на маркетингови цели,  или ако искате да ги приобщите към идея или кауза, потенциалните приятели, клиенти и последователи трябва да усещат искреност, защото, когато се казват неща, които не отразяват действителността, винаги съществува опасност да се разруши, да се прекъсне една обещаваща връзка. Точно както във физическия живот.

Ако сте си поставили за цел да увеличите трафика към Вашия сайт, сте на прав път. Повече трафик означава повече внимание. Повече внимание означава повече трафик и влияние. Това е доказан начин за постигане на по-добри шансове за нови приятели, посещения, последователи, поддръжници, клиенти, продажби. В края на краищата, търсите лоялност, дългосрочност, доверие.  

Учете се от експертите. Това не Ви ограничава да сте иновативни и креативни. Без копи – пейст, ако може. Напротив. Опитайте се да разберете какво е онова, което е помогнало на хора, които познавате или не познавате, да постигнат толкова много последователи и го пречупете през Вас и Вашата концепция за повече внимание, влияние, последователи.

Коментари: 0