„Облачните“ инвестиции скачат заради коронавируса

Очаква се разходите през тази година да достигнат близо 70 млрд. долара

„Облачните“ инвестиции скачат заради коронавируса

Снимка: Unsplash

628 ~ 3 мин. четене
Облачните изчисления трупат все по-голяма популярност през последните години, променяйки начина, по който хората общуват, управляват данни и правят бизнес. Милиарди индивидуални и корпоративни потребители се възползват тези технологии всеки ден, а в условията на извънредни мерки заради коронавурисната пандемия глобалното търсене дори расте. 

Нарасналата нужда от облачни решения доведе до повишаване на разходите за хардуерни и софтуерни компоненти, необходими за поддържане на компютърните процеси. Очакванията са, че разходите за облачна IT инфраструктура в света ще скочат с 3.6% на годишна база, достигайки 69.2 млрд. долара през 2020 г., сочат данните, събрани от LearnBonds.

Днес вече има милиарди хора, които използват облачни хранилища за управление и съхраняване на лични данни. Тези технологии обаче се разпространяват широко и в бизнес сектора – давайки възможност за достъп до изчислителна мощност, която иначе е изключително скъпа. 

Примери за използване на облачни изчисления могат да се намерят на практика навсякъде – от социални мрежи, приложения за съобщения и стрийминг услуги до бизнес процеси, офис инструменти, чатботове или платформи за кредитиране.

През 2013 г. глобалните разходи за облачна IT инфраструктура, включително хардуер, съхранение и мрежови ресурси, възлизат на 22.3 милиарда долара, сочат данните на Statista и Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker. През следващите четири години тази сума нарасна до 47.4 милиарда долара. Тенденцията продължава в силно възходящ ход и глобалните разходи от 2013 г. насам се утроиха. 

Доклад на IDC разкри, че през тази година се очаква публичните разходи за облачна инфраструктура да доведат до растеж на световния пазар. „Докато корпоративните IT бюджети се затягат през годината, публичният облак ще отбележи ръст на търсенето на услуги“, коментира директорът по инфраструктурни системи, платформи и технологии в IDC, Куба Столарски, цитиран от IT-online. 

Той обяснява, че това увеличение ще дойде отчасти от скока на работата от вкъщи, тъй като хората масово увеличиха използването на софтуерни инструменти за своята комуникация и дейност. Експертът фокусира вниманието и върху миграцията на работното натоварване към обществения облак, докато предприятията търсят как да спестят пари тази година. Очакванията са, че търсенето на облачна инфраструктура ще се запази и в бъдеще. 

Петгодишната прогноза на IDC е, че облачните разходи за IT инфраструктура ще достигнат 100.1 милиарда долара до 2024 г., нараствайки с комбиниран годишен темп от 8.4%.

Нарастващата нужда от облачни решения наскоро доведе до скок в приходите на доставчиците на такава инфраструктура. През 2019 г. те реализираха печалба от 63.97 милиарда долара от продажбата на тези IT продукти и решения – с 30% повече в сравнение с данните за 2017 г. например. 

Що се отнася до маркетинговоро разпределение, данните за 2019 г. показват, че ODM Direct държи 32% от пазара. Dell Technologies и HPE следват съответно с 16% и 11.7% пазарен дял.

Според глобално проучване на CIO, възприемането на обществен облак е било ключовото за много компании през 2020 г., като 79% от анкетираните групи планират да внедрят силно до умерено възприемане на облачните технологии. AI/машинното обучение се класира като втората най-търсена технология, като 72% от фирмите планират да я използват през 2020 г.

Статистиката показва, че 70% от бизнеса планира да възприеме частни облачни решения през тази година, следвани от 63% от компаниите, които предпочитат мулти-облачни решения.

Коментари: 0