Повече от половината технологични \"еднорози\" в САЩ имат поне един основател имигрант

Сред тези основатели има дори българин

Повече от половината технологични \

Илон Мъск

Снимка: БТА

Имигрантите са спомогнали за стартирането на повече от половината от американските стартъп "еднорози" - включително Uber, Palantir Technologies и SpaceX, според ново проучване на Националната фондация за американска политика, съобщава CNBC.

Проучването установи, че 55 процента, или 50 от 91 от частните технологични дружества с оценка над 1 милиард долари (т.нар. "еднорози"), са имали поне един основател имигрант. Една четвърт от тези основатели са дошли в САЩ като чуждестранни студенти.

Оценките на базирани на имигранти частни технологични компании са забележителни. Начело на тези компании с найвисока капитализация е Uber, която в момента е на стойност 76 млрд. долара. Нейн съосновател е Гарет Камп, който емигрира в САЩ от Канада, преди да съучреди дружеството с Травис Каланик.

SpaceX, основан от родения в Южна Африка Илон Мъск и оценена на 27,5 милиарда долара, е на второ място. 

Трета в списъка е WeWork, съоснована от Адам Нойман, имигрирал от Израел, със стойност над 20 милиарда долара. Със същата оценка от 20 млрд. долара е и Palantir Technologies със съосновател Питър Тийл, роден в Германия.

Изследването идва на фона на индикации от администрацията на президента Доналд Тръмп, че ще отмени работните визи за съпрузи на притежатели на визи за H-1B. Имиграционните адвокати заявяват, че заявките за H-1B са подложени на по-задълбочено наблюдение и по-големи закъснения при сегашната администрация, което застрашава работния статус на висококвалифицираните технологични работници, на които разчитат много компании от Силициевата долина.

Колективната стойност на 50-те дружества "еднорози", основани от имигранти, е 248 милиарда долара, което е повече от стойността на всички компании, регистрирани на фондовия пазар на много страни, включително Аржентина, Колумбия, Перу, Португалия и Ирландия, посочва докладът.

Ето и списъкът на най-големите "еднорози" по пазарна оценка, основани от имигранти:

Uber($72 млрд.), 

SpaceX ($21 млрд.), 

WeWork ($20.2 млрд.), 

Palantir Technologies ($20 млрд.), 

Stripe ($20 млрд), 

Slack ($7.1 млрд.), 

Moderna Therapeutics ($7 млрд.), 

Robinhood ($5.6 млрд.), 

Wish ($4.3 млрд.),

Instacart ($4.2 млрд.), 

Houzz ($4 млрд.), 

Credit Karma ($3.5 млрд.), 

Tanium ($3.5 млрд.), 

Zoox ($3.2 млрд.), 

CrowdStrike ($3 млрд.).

Съосновател на Robinhood е българинът Влад Тенев, който преди месеци стана един от новите технологични милиардери от Силициевата долина.

Целият доклад за имигрантите в американските "еднорози" може да прочетете ТУК.
Коментари: 0