Правителството даде 1.35 млрд. лв. от излишъка за „Хемус”

Сумата е за изграждане на 134.2 километра от магистралата

Правителството даде 1.35 млрд. лв. от излишъка за „Хемус”

Правителството отпусна днес извънредно над 1.349 млрд. лв. за строежа на магистрала „Хемус”. Парите ще дойдат от излишъка в Централния бюджет и ще бъдат преведени по бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2018 г. Така на практика половината от излишъка в държавния бюджет, отчетен до края на ноември (2.8 млрд. лв.), ще бъде похарчен за строителството на магистралата.

Сумата ще се използва за изграждане на 134.2 км. от магистрала "Хемус" от местността "Боаза" до връзката с пътя между Русе и Велико Търново, каза регионалният министър Петя Аврамова.

Общата дължина на магистралата трябва да е 420 километра, от тях са изградени 170 км. В момента се строят 26 километра – 9.3 км между Ябланица и местността "Боаза" и при Буховци-Белокопитово – 16.3 км, каза Аврамова. Това е приоритет за програмата на правителството, каза регионалният министър.

„С днешното решение искаме да направим строежа на магистралата необратим. Парите сме ги събрали с битката с корупцията и контрабандата и затова отпускаме изцяло бюджетни пари”, каза премиерът Бойко Борисов.

Коментари: 0