Правителството най-после въвежда методика за определяне на минималната заплата

След години забавяне Министерски съвет ще ратифицира Конвенция 131 на Международната организация на труда

Правителството най-после въвежда методика за определяне на минималната заплата
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
С многогодишно забавяне правителството най-после предприе стъпки за създаването на конкретни правила, по които да се определя минималната работна заплата (МРЗ). Досега правителството всяка година решаваше какъв да е прагът, без обаче да е ясно как се определя той. Поради това всеки път бизнесът негодува срещу увеличението на МРЗ, а последните две години въобще отказва да преговаря и за минималните осигурително доходи (МОД).

Днес Министерски съвет е внесъл за обществено обсъждане Законопроект за ратифициране на Конвенция № 131 на Международната организация на труда (МОТ) относно службите по трудова медицина, приета на 22 юни 1970 г. в гр. Женева, Швейцария. За това от години настояват работодателските организации, а още при втория кабинет „Борисов“ социалният министър Ивайло Калфин обеща това да се случи преди година.

Чрез  ратифициране на Конвенцията ще се гарантира балансиране и предвидимост в ръста на МРЗ. По силата на Конвенцията промяната ще се прави на база на редица важни социално-икономически критерии, като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт (БВП) и др. Така най-после трябва да се създаде прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата.
Коментари: 0