Правителството обещава 6% увеличение на пенсиите

Ръст на минималната пенсия не е обсъждан, каза социалният министър Бисер Петков

Правителството обещава 6% увеличение на пенсиите
1896 ~ 1 мин. четене
От 1 юли 2019 г. пенсиите в България ще се вдигнат с 5.7%. Това каза социалният министър Бисер Петков по bTV, като увеличението ще бъде заложено със Закона за държавния бюджет за 2019 г. Таванът на пенсиите също ще бъде увеличен до - 1040 лв., което е 40% от максималния осигурителен доход.

„Разчетите към момента показват, че осъвременяването ще бъде по-голямо от предишните. Миналата година беше 3.8%. По-голямото увеличение е резултат от ръста на средния осигурителен доход. Т.е. ръста на заплати води до по-голям ръст на пенсиите“, каза Петков.

Относно евентуално увеличение на минималната пенсия, Бисер Петков нарече това „хипотеза“. „Поне аз не знам да е обсъждано такова предложение официално. Миналата година беше увеличена (от 200 на 207 лв. – бел. ред.) Това беше необходима стъпка, договорена в коалиционното споразумение.

Министърът коментира и 40-процентното увеличение на заплатите на чиновниците, обещано от премиера и финансовия министър. „Темата за увеличението на бюджетните заплати винаги е актуална в бюджетната процедура. Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е справедлив подход”, каза Петков.
Подкрепи Economic.bg