Правителството одобри 445 млн. лв. за земеделските стопани

Общо през 2022 г. са предвидени 3.4 млрд. лв. за всички фермери в България

Правителството одобри 445 млн. лв. за земеделските стопани

Снимка: Красимир Свраков

~ 1 мин.
Георги Желязков Георги Желязков

Правителството одобри допълнителни разходи от централния бюджет към Фонд „Земеделие” в размер до 444.7 млн. лв. за 2022 г. Средствата бяха заложени с актуализацията на държавния бюджет, която беше приета през лятото от 47-ото Народно събрание.

Парите са конкретно предвидени за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани и за подкрепа на свиневъдите и птицевъдите за хуманно отношение към животните. Има и средства за осигуряване на подкрепа на фермерите по национални мерки за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Министърът на земеделието в предишния кабинет Иван Иванов, при отчитането на свършеното в края на мандата си, каза, че общият финансов ресурс, който е осигурен и ще бъде усвоен от българските земеделски производители до края на 2022 г. е 3.4 млрд. лв. Тук се включват държавните и европейски средства по всички схеми и мерки за директни плащания, държавни схеми и програми.

Той изнесе и исторически данни, според които общият финансов ресурс за земеделски стопани през 2019 г. е възлизал на 2.9 млрд. лв., за 2020 г. – 2.8 млрд. лв., а за 2021 г. – 2.6 млрд. лв.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията:  Facebook  /  LinkedIn  /  Viber  /  Instagram  /  Twitter  /  Google Новини  /  Threads