Правителството официално предложи рестарт на АЕЦ „Белене“

Единствен възможен вариант за бъдещето на централата е реализацията ѝ, показва анализ на Министерство на енергетиката

Правителството официално предложи рестарт на АЕЦ „Белене“
844 ~ 2 мин. четене

Само дни, след като премиерът Бойко Борисов поиска вдигане на Мораториума за строителство на АЕЦ „Белене", Министерски съвет предлага на Народното събрание рестарт на проекта, но задължително на пазарен принцип.

Днес правителството одобри доклада на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в който ресорното ведомство трябваше да даде варианти за бъдещето на централата. „Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката, в който са разгледани конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице”, става ясно от решението на МС.

От специализирана работна група са разгледани няколко сценария като най-подходящ вариант за рационално използване на наличното оборудване е обоснован този за възобновяване на действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“.  Те ще се търсят съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция.

Приетият от Министерския съвет ще бъде внесен в Народното събрание до 17 май 2018 г.

Според правителството този вариант „би позволил на българската държава да възстанови извършените през годините разходи по проекта, както и да се гарантира в дългосрочен план енергийната сигурност на страната”.

Докадът беше възложен на министъра през март 2018 г. като, след това беше организирана работна група с експерти от „Български енергиен холдинг“, „Национална електрическа компания“, „Електроенергиен системен оператор“, АЕЦ „Козлодуй“, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, които изготвиха подробен анализ.

В него са разгледани възможните варианти за оползотворяване на наличното оборудване по проекта, с произтичащите от тях позитиви и негативи. Първият е да не се предприемат никакви действия, но според Петкова това означава загуба на всички разходи, направени досега. Вторият е да се продаде оборудването на трето лице, което обаче е е почти невъзможно, обясни министърът, а е анализирана и възможност да се използва оборудването за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Други разглеждани сценарии са използване на реализация на проекта от БЕХ/НЕК, по модела на АЕЦ „Пакш 2“ или чрез избор на стратегически инвеститор, но те нямат тази финансова възможност.

Така според поредния анализ има ли или не светло бъдеще АЕЦ „Белене”, втората атомна централа е най-добре да се реализира и всички други анализирани варинати остават невъзможни или неизгодни.

Коментари: 0