Правителството определи концесионери на още три морски плажа

Кабинетът удължи и срока на концесията на „Бутамята“

Правителството определи концесионери на още три морски плажа

Снимката е илюстративна

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1500 ~ 2 мин. четене

Морските плажове „Малък плаж - Лозенец“  в община Царево, „Делфин“ в община Несебър и „Обзор - централен“ вече имат нови концесионери. Това са съответно фирмите „Ендевър Лозенец Фест “, „Валто-Трейд“ и „САМЪР М“, реши правителството днес по време на редовното си заседание на Министерския съвет.

Концесиите са за срок от 20 години. Новият стопанин на „Малък плаж - Лозенец“ за целия срок на договора ще предлага чадърите и шезлонгите на цени от до 10 лв. за брой. Това означава, че те могат да бъдат и по-евтини, но не по-скъпи от заложения таван. Годишното концесионно възнаграждение е в размер на 5 710,51 лв. с ДДС. Същата ще е цената на принадлежностите и на плаж „Делфин“ през следващите 20 години, а годишното концесионно възнаграждение за този плаж за срока на концесията е в размер на 33 388,73 лв. с ДДС.

На цени до 8 лв. пък ще се предлагат чадърите и шезлонгите за бройка на централния плаж в Обзор. Годишното концесионно възнаграждение е в размер на 175 712,06 лв. е ДДС, а предвидените инвестиции, свързани с организация на спортно- развлекателните дейности на морския плаж за срока на концесията са 348 840 лв. с ДДС.

Междувременно Кабинетът реши да удължи срока на договора за концесия за морски плаж „Бутамята“, община Царево, област Бургас, сключен на 7 юли 2000 г. Чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето бе въведена възможност концесионерите да предложат удължаване на срока на концесията с оглед ограниченията на дейността им, настъпили заради световната пандемия от COVID-19.

„Срокът на договора за морски плаж „Бутамята“ изтича в средата на летен сезон 2020 г. и предвид ситуацията, съществува възможност морският плаж, привличащ много туристи, да остане неохраняем. Това би довело до създаване на риск за живота и здравето на посетителите, или до допълнителни разходи от държавния и общински бюджет, за да се осигурят в много кратки срокове задължителните дейности по водно спасяване и санитарно хигиенно поддържане, чието значение в условията на разпространение на вируса е особено важно“, уточняват от Министерския съвет.

Подкрепи Economic.bg