Правителството осъзна, че програмата за безлихвени кредити до 4500 лв. не работи

С решение на Министерския съвет тя ще бъде променена, за да стане най-после достъпна за нуждаещите се от ликвидност хора

Правителството осъзна, че програмата за безлихвени кредити до 4500 лв. не работи

Снимка: МС

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След като за два месеца и половина от програмата за безлихвени кредити до 4500 лв. успяха да се възползват едва 8100 човека, а отказите на търговските банки достигнаха 31%, правителството най-после реши да я промени. С днешното си решение Министерският съвет признава, че заложените в програмата изисквания затрудняват достъпа на част от нуждаещите се лица да получат безлихвен кредит – нещо, за което самоосигуряващите се алармираха още преди старта на схемата на 15 април.

Сега се предлага достъп до програмата да имат лица, които отговарят на изискването да са страна по трудово правоотношение в последните 6 месеца, преди кандидатстването за кредит. Това изискване се отнася само за лицата по трудов договор.

По отношение на самоосигуряващите се лица се предвижда промяна на базата, на която се изчислява 20-процентният спад в доходите. Досега се сравняваше първо тримесечие на 2020 г. спрямо първото тримесечие на 2019 г. Сега вече се въвежда сравнение, за които и да са тримесечия на тази година спрямо съответните на миналата. Причината за това е, че, примерно, в сектора на морския туризъм първото тримесечие по принцип е неработно, но заради извънредното положение и пандемията самоосигуряващите се като ЕТ или като собственици на юридически лица не можаха да започнат работа в началото на сезона и заради изискванията масово не биваха одобрявани за помощта.

Сега се създава се възможност достъп до програмата да имат, както лица с платени осигурителни вноски, така и лица, които имат декларирани но неплатени осигурителни вноски, за период от поне 6 месеца преди кандидатстването за кредит. Досега самоосигуряващите се трябваше да са си платили осигуровките, въпреки че не са работили, за да ги одобрят.

Коментари: 0