Кабинетът одобри увеличението на капитала на ББР

От държавния бюджет ще бъдат налети 140 млн. лв., с които впоследствие ще се увеличи капиталът на ПИБ

Кабинетът одобри увеличението на капитала на ББР

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на икономиката за 2020 г. във връзка с увеличаване капитала Българската банка за развитие (ББР). Финансовата институция ще получи от държавния бюджет 140 млн. лв.

Това е сумата, с която ББР, чийто принципал е икономическият министър Емил Караниколов, участва в увеличението на Първа инвестиционна банка (ПИБ), с което ще стане миноритарен акционер с под 19%.

 Премиерът Бойко Борисов заяви, че има споразумение с частната банка за изкупуване на този дял в последствие „с лихвите“. Не е ясно обаче по какъв механизъм ще се случи това и как следващото правителство, при управлението на което ще се връщат парите, ще накара  ПИБ да си изкупи акциите обратно с лихва.

Припомняме, че държавата участва в търга за правата за увеличението на капитала, като придоби 70% от тях. До 3 юли ББР трябва да плати увеличението на капитала, което е на цена 5 лева за акция, или близо двойно по-скъпо, отколкото се търгуват книжата на банката на Българската фондова борса.

Когато обосноваваше необходимостта да се подкрепи ПИБ с държавни пари, финансовият министър Владислав Горанов изчете проспекта за увеличението на капитала, където се посочваше, че фондовият пазар в България е прекалено „плитък“ и не дава реална оценка за търговията с акциите на частната банка.

Коментари: 0