Правителството подкрепи Община Перник

Министерството на финансите отпуска 2.2 млн. лева безлихвена помощ

Правителството подкрепи Община Перник

Министърът на финансите Владислав Горанов издаде заповед, според която Община Перник ще получи безлихвен заем в размер на 2 200 000 лева. Мярката е резултат от препоръката на Бойко Борисов към Горанов, с която той му възложи да обсъди с кмета на Община Перник по какъв начин Правителството ще може да бъде полезно на общината за стабилизиране на финансовото и състояние.

Инж. Иван Иванов днес е присъствал на част от правителственото заседание, където е получил възможност да презентира проблемите на общината и да предложи мерки за финансовото и стабилизиране, съобщава пресцентъра на Министерски съвет.

Така Владислав Горанов извърши промяна в размера на бюджетните взаимоотношения на Община Перник с централния бюджет и направи възможно отпускането на безлихвен заем.

Средствата следва да бъдат предоставени за преодоляването на просрочените плащания и запълване на дефицита в бюджета на общината за минали периоди, станали резултат от системни пропуски във финансовото и управление.

С допълнителният ресурс се цели възстановяване на разходите на общината към доставчици на значими за населението на общината дейности, при изисквания за подобряване на системите за финансово управление и контрол върху разходите.

Финансовият ресурс е отпуснат в съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси и трябва да бъдат възстановени в централния бюджет най-късно до 15 декември 2015 г.

Заемът е одобрен на заседание на Пернишкия общински съвет, който даде съгласието си за поемането му.

Коментари: 0