Правителството пое нов дълг от половин милиард лева

Изтегленият от началото на годината дълг гони 2 млрд. лв.

Правителството пое нов дълг от половин милиард лева

Снимка: БТА

2291 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2021

Служебното правителство изтегли нов дълг на вътрешния пазар в размер на половин милиард лева. Заемът е под формата на 5-годишни държавни ценни книжа, а с него генерираният от началото на годината дълг на страната достига 1.8 млрд. лв. Той е осъществен изцяло на вътрешния пазар, като до момента, въпреки че има възможност, страната все още не е излизала на международните пазари.

Резултатите от проведения аукцион показват, че интересът на инвеститорите към емисията не е бил особено висок. До участие в аукциона са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 612.6 млн. лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 28 млн. лв. Постигнатият коефициент на покритие е 1.23. За сравнение, коефициентът на последната емисия 5-годишни облигации от началото на септември бе 2.12.

Постигнатата среднопретеглена доходност по 5-годишните ДЦК е отрицателна, каквато с едно изключение е през последната година и половина. В същото време обаче тя е най-високата за същия период, като достига -0.02%. Вина за това може да има и сумата, която бе заета - 500 млн. лв. Това е най-голямата сума, която правителството тегли наведнъж в последните близо десет години.

Най-голямо количество облигации отиват в ръцете на банките – 93.8%, следвани от застрахователните дружества – 2.2%, пенсионни фондове - с 1.6% и други инвеститори – 2.4%.

С изтегления днес заем от половин милиард лева генерираният от началото на годината дълг на вътрешните пазари вече е най-големият от 2015 г. насам, когато в центъра на вниманието бе кризата с КТБ и капитализирането на „Първа инвестиционна банка“. Въпреки това държавата може да поеме още 2.7 млрд. лв. дълг до определения таван в Закона за бюджета за 2021 г. от 4.5 млрд. лв.

Иначе към края на септември бюджетът все още е на излишък от над 1 млрд. лв., но е планиран на дефицит от 4.6 млрд. лв. Отчетът на финансовото министерство показва, че изпълнението на капиталовите разходи към края на август е на критично ниско ниво - на едва 5%. При заложени разходи за 2.445 млрд. лв. изразходени са едва 122.6 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg