Правителството сменя Бокова с Кристалина Георгиева за ООН

Решението трябва да бъде одобрено на извънредно заседание във вторник

Правителството сменя Бокова с Кристалина Георгиева за ООН
Правителството ще оттегли подкрепата си от Ирина Бокова и ще издигне официално кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Информацията е на Клуб Z, а изданието се позовава на свой източник в кабинета. Според информацията решението трябва да бъде одобрено на извънредно заседание на Министерски съвет във вторник.

Информацията се появяа само ден, след като стана ясно, че Ирина Бокова почти сигурно няма да получи достатъчно международна подкрепа, а след четвъртия пореден вот в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк тя вече е на пета позиция от десет кандидати.

В подкрепа на информацията, че Георгиева ще бъде официалната държавна номинация е и вчерашният туит на Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации съобщи. В него той написа, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация.

Според Клуб Z още в петък министър-председателят Бойко Борисов е разговарял с германската канцлерка Ангела Меркел и е получил уверение, че Берлин ще подкрепи номинацията на българския еврокомисар.

Според Талал Ал-Хадж, ако Георгиева бъде номинирана от три източноевропейски държави, тя ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. Той добавя, че планът за нейната кандидатура е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г-20.
Коментари: 0