Правителството тихомълком е предложило Московски за вицепрезидент на Черноморската банка

Решението е прието „на подпис“, без да се разглежда в Министерския съвет и без да се обявява публично досега

Правителството тихомълком е предложило Московски за вицепрезидент на Черноморската банка
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
На подпис, т.е. без внасяне на предложението за обсъждане в Министерски съвет и без да става публично пред обществото, правителството е одобрило кандидатурата на Ивайло Московски за вицепрезидент „Операции“ на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР). За тази възможност се спекулираше още след оставката на Московски като транспортен министър, а днес стана ясно, че решението е взето от правителството „на тъмно“ на 20 септември.

За решението става ясно от съобщение на Министерството на финансите, откъдето ни информират за среща на министър Владислав Горанов с президента на банката Дмитрий Панкин.

Кандидатурата на Московски предстои да бъде разгледана от Борда на директорите на банката през ноември 2018 г. По време на разговора си с Панкин министър Горанов е изразил убедеността си, че „със своите умения, знания и професионален опит Ивайло Московски ще има положителен принос за развитието на регионалното сътрудничество“.

Московски бе уволнен от премиера Бойко Борисов, заедно с колегите му от регионалното и вътрешното министерства, заради трагичния пътен инцидент край Своге, в който загинаха 18 души. Московски е министър на транспорта в трите мандата на Борисов. Една от най-големите критики към него, свързана с инцидента, е липсата на решителност по отношение безопасността на автобусните превози. От години експертите настояват фирмите превозвачи да бъдат задължени да монтират колани, но от транспортното ведомство никога не вкараха такива законодателни промени. След инцидента край Своге депутатите се разбързаха и коланите вече са задължителни.

Московски е замесен и в друг инцидент с трагичен край. През февруари, в инцидент с моторна шейна, загина 4-годишният син на бившия министър. Машината е била управлявана от Московски, който е возил невръстния си син. Прокуратурата все ще не е повдигнала обвинения, а оправданието е, че се чакат още експертизи.

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция на страните участници в Черноморското икономическо сътрудничество. Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона.

Оперативното ръководство на ЧБТР се осъществява от президент, главен секретар и трима вицепрезиденти с четиригодишен мандат. Позициите се заемат на ротационен принцип между представители на страните членки. Дейността ѝ е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и към поощряване на търговската активност между страните-акционери.

Членството на България в банката дава възможност за участие при разпределянето на финансовия ѝ ресурс, както и при избора на конкретните проекти и тяхната реализация. Проектите в България, финансирани от ЧБТР от основаването ѝ, са в размер на над 341 млн. евро, като през последните години има нарастване на активността на банката в страната с финансиране на проекти в частния сектор.
Коментари: 0